НАШЛИ АЛИБИ ЗА ЗЛОЧИНЦА ОВК: Бранилац Саљиха Мустафе најавио да ће до априла поднети доказе

Танјуг

05. 03. 2021. у 12:54

НАШЛИ АЛИБИ ЗА ЗЛОЧИНЦА ОВК: Бранилац Саљиха Мустафе најавио да ће до априла поднети доказе

Фото: Принтскрин

БРАНИЛАЦ некадашњег комаданта тзв. ОВК Саљиха Мустафе оптуженог за ратне злочине у селу Злаш на Косову и Мехохији 1999. године, најавио је данас да ће до 16. априла поднети доказе о алибију његовог брањеника.

Тврдње за алиби одбрана жели да поткрепи не само документима већ и исказима свеодока, рекао је Мустафин бранилац Јулијус фон Боне на статусној конференцији пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.

Алиби је средство одбране којим доказује да у време извршења кривичног дела оптужени уопште није био на локацији извршења кривичног дела у дато време, односно да је био на другом месту.

Такође фон Боне је рекао да ће одбрана свој предпретресни поднесак доставити суду до 30. априла, а тужилаштво је то већ учинило 15. фебруара.

Претпретресни поднесак тужилаштва садржи списак појединачких оптужби са таксативно наведеним доказима којима се оне поткрепљују, а у случају одбране обрнуто, доказе којима се оптужбе оспоравају.

У мају би требало да буде одржана завршна статусна конференција у овом просецу, након које ће предмет бити уступљен судском већу, које ће заказати почетак суђења.

У наставку данашње статусне конференције, јавност ће бити искљцуцена, а присуствоваће јој само одбрана, рекао је судија.

Пре десетак дана судија за претходни поступак одбио је све захтеве за статус жртви, које су поднеле четири особе, тврдећи да су лично Мустафине жртве.

Захтеви су одбијени, јер се, како је образложено у одлуци, кривична дела која су подносиоци описали односе на догађаје који су се одиграли неколико година после временског оквира кривичних дела из оптужнице против Мустафе, као и изван географског подручја.

У поступку против Мустафе Специјализовано тужилаштво је најавило да ће исказ дати 16 сведока - петорица сведока на чијим је изјавама утемељена оптужница и још 11 сведока, који ће према најавама тужиоца имати "подржавајућу улогу".

Мустафа је ухапшен 24. септембра и изручен Хагу где се налази у притвору и чека суђење по оптужници која га терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

Мустафа је негирао кривицу по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова и најавио да ће се, поред осталог бранити алибијем.

Суђење би требало да му почне, на лето.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)