ЗБИЈАЈУ РЕДОВЕ ЗБОГ ОПОМЕНЕ ИЗ БРИСЕЛА: Стратегија дела опозиције уочи разговора о изборима; Обрадовић позвао странке да наступе заједно

Д. М.

04. 03. 2021. у 10:27

ЗБИЈАЈУ РЕДОВЕ ЗБОГ ОПОМЕНЕ ИЗ БРИСЕЛА: Стратегија дела опозиције уочи разговора о изборима; Обрадовић позвао странке да наступе заједно

Удруживање се одвија на три колосека

У СТРАХУ да ће због сталних свађа, подела и тоталне конфузије у својим редовима изгубити наклоност Брисела, део опозиције у Србији покушава да збије редове пред међустраначки дијалог, али се и то укрупњавање тренутно одвија на три колосека.

Наиме, како је открио лидер Народне странке Вук Јеремић, из кругова ЕУ стижу поруке да су спремни да помогну "ако се опозиција сабере и представи на консолидован начин", па су поједине странке брже-боље почеле да шаљу поруке да је могућ договор око заједничких платформи и преговарача.

Тако Јеремић тврди да је при крају усаглашавање документа о захтевима за изборне услове са тзв. бојкот-опозицијом. Иако није таксативно навео о којим странкама је реч, претпоставља се да се договор прави са блоком окупљеним око Странке слободе и правде Драгана Ђиласа. Ту је упитно да ли ће параф на тај заједнички документ о којем говори Јеремић ставити и Покрет слободних грађана, који је учествовао на изборима, и који је већ стао иза "Ђиласове платформе", односно папира који су усагласили ССП, ДС предвођена Зораном Лутовцем и Покрет за преокрет Јанка Веселиновића. Ту платформу је подржао и Небојша Зеленовић и његова Заједно за Србију.

На другом колосеку су 11 опозиционих странака и покрета, окупљених око СДС Бориса Тадића, Нове странке и ДСС. Они су, такође, направили договор око своје платформе, а у среду су саопштили и да ће у наредном периоду формирати заједничко тело које ће се бавити припремама за контролу избора, као и координацијом контролора. У овој групацији су и Покрет "1 од 5 милиона", Грађански демократски форум, Зелена странка, Влашка странка, Нова Србија, Демократе Србије, Мађарски покрет... Они ће своју платформу до краја недеље и званично предати председнику Скупштине Србије Ивици Дачићу.

Огласио се и Бошко Обрадовић, лидер Двери, која прави договоре са НС и Јеремићем. Обрадовић је у отвореном писму позвао све из опозиције да се одрекну директног учешћа на преговорима и делегирају два заједничка представника из редова Скупштине слободне Србије, стручног тима са протеста "1 од 5 милиона" или из редова струковних НВО.

Као илустрацију, Обрадовић је као потенцијалне преговараче навео Божу Прелевића и Владету Јанковића и, како је рекао, два нова лица - Душана Вучићевића и Бобана Стојановића.

НИ РАДУЛОВИЋ НЕЋЕ ПОСРЕДНИКЕ

ДОСТА је било, чији је лидер Саша Радуловић, објавио је у среду своју палтформу за преговоре о изборним условима од три тачке: сређивање бирачких спискова, спречавање свих облика изборне крађе и фер и поштено представљање политичких опција у медијима. Они су изразили незадовољство због учешћа представника ЕП у дијалогу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)