ПАЛМЕР КАО БЕЗ МОЗГА: "Компромис" да Србија призна тзв. Косово, а онда "европска будућност"

Novosti online

03. 03. 2021. у 09:31

ПАЛМЕР КАО БЕЗ МОЗГА: Компромис да Србија призна тзв. Косово, а онда европска будућност

Фото: П. Милошевић

ЗАМЕНИК помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер, изјавио је да је циљ свих америчких администрација да се дијалог Београда и Приштине оконча споразумом о "узајамном признавању", преноси Коха.

Палмер је у заједничком интервју за Деск на КТВ са специјалним посредником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком рекао да САД снажно подржавају тај процес.

- Циљ је потпуна нормализација односа. За САД би се то постигло узајамним признавањем, мислим да би то био најнепоколебљивији темељ за стабилност, мир, просперитет и европску перспективу. Али, оно што нам је сада потребно јесте да странке седну заједно, раде на овом процесу којим посредује ЕУ, идентификују тачке неслагања и раде заједно како би пронашли пут напред који нас води тамо где мислим да сви се слажу где је то, а то је европска будућност Србије и (тзв.) Косова - рекао је Палмер.

Рекао је и да је транспарентност у овом процесу веома важна и да је "до сада постигнуто много добрих ствари у дијалогу".

- Важно је да косовска јавност схвати која су питања, договори, како могу изгледати компромиси и какав је напредак. Мислим да не би требало кретати од нуле, јер је годинама урађен добар посао, постигнути су и спроведени договори, помогло је јачању разговора и пружило основу за нове разговоре, али мислим да постоји простор за већу транспарентност и отварање разговора између политичких странака и што је најважније са косовском јавношћу - рекао је Палмер.

Такође је говорио о компромису, који се, према његовим речима, на Косову и Метохијуи често погрешно перципира.

Како је рекао, за преговарачким столом нема решења без компромиса.

- Компромис је изгледа реч која боли јавност, јер постоји страх да ће нешто бити што (тзв.) Косово мора дати, ово је концепт који се овде често погрешно разуме. Компромис као и увек у преговорима значи да Србија има амбиције, ставове и жеље, баш као што их има и (тзв.) Косово, има циљеве у овом процесу и мора да разуме потребе друге стране и сарађује у проналажењу решења која су прихватљива за све. Ако треба да постоји споразум, морају га прихватити владе у Београду и Приштини, подједнако, али што је још важније, и јавност у Србији и на (тзв.) Косову - рекао је Палмер.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

oldlala

03.03.2021. 10:12

Neznam da li je smesno ili tragicno spominjanje uzajamnog priznanja od strane zapada kao da je nama bitno ili potrebno priznanje i to od Pristine.Svaka drzava zapada neka se stavi u nas polozaj,da ti neko otme deo teritorije,da li bi priznao otetu teritoriju.

marko

03.03.2021. 10:16

Gos. Palmer svi se slazu u jednom da je kompromis potreban i tu nema dileme.Dilema je samo sta vi podrazumevate pod kompromisom.Ukoliko je to tako kako vi odlucite pod imenom kompromisa onde se u tome nece daleko stici.Podsetio bih vas na kompromise koje ste imali u Avganistanu i Iraku.Sta se nakon godina rata ubistava i unistenje tih drzava postigli.Jedno veliko nista.Zato ni ovde na Ksovu necete nista postici sto je interes Srbije u celoj toj stvari.Zato vam predlazem jedno.Ostavite taj problem Srbiji da resi sa Albancima bice to bolji dogovor i trajniji za obe strane.

miroljub

03.03.2021. 14:30

A sta je sa ispunjenjem rezolucije UN i ispunjenjem svih njenih tacaka ,povratak nasilno raseljenih ,povracaj privatne i drzavne imovine posed i funkciju Srpskog naroda , saudjenje u prihvatljivom roku svih osymnjicenih za ratne i druge zlocine , unapredjenje bezbdnosti Srba i drugih pod UNom ,ponistavanje svih neusaglasenih sa UN sporazuma ,ugovora i novonastalih obaveza itd..???