ЛАЈЧАК ОТКРИО ДА ЛИ ДОНОСИ УЛТИМАТУМ СРБИЈИ: Специјални представник ЕУ о циљу дијалога Београда и Приштине

Танјуг

01. 03. 2021. у 11:29

ЛАЈЧАК ОТКРИО ДА ЛИ ДОНОСИ УЛТИМАТУМ СРБИЈИ: Специјални представник ЕУ о циљу дијалога Београда и Приштине

Фото Танјуг

СПЕЦИЈАЛНИ представник ЕУ Мирослав Лајчак поручује да у Београд не долази са ултиматумом, да у Србији не би требало да страхују због обновљене сарадње ЕУ и САД на решавању косовског питања и да је убеђен да постоји простор у коме би Београд и Приштина могли да се договоре о међусобним односима.

Лајчак наглашава и да би током посете Приштини и Београду желео да чује одговор на питање када ће бити настављен дијалог у Бриселу.

- Није тајна да ЕУ очекује наставак дијалога и да је и за Београд и за Приштину дијалог незаобилазан на ЕУ путу. ЕУ је ту, спремни смо да доведемо два лидера у Брисел и сада је питање када ће то да се деси. На то желим да чујем одговор током посете - каже Лајчак.

Поводом медијских најава да у Београда долази са тзв. нон пејпером који садржи неку врсту ултиматума за српске власт, Лајчак каже да су се увек пред његов долазак појављивале спекулације и велика очекивања.

- ЕУ не ради по принципу ултиматума. Ми смо ту да помажемо. Циљ дијалога је подршка и Београду и Приштини и приближавање европске будућности за цео регион - каже Лајчак.

На питање о очекивањима када је реч о ангажману и конструктивности нове власти у Приштини који ће представљати победник избора Аљбин Курти, специјални представник ЕУ оцењује да Курти добро зна шта се од њега очекује и да не треба драматизовати његове прве изјаве о наставку дијалога.

- Он је изабран да реши нека унутрашња питања Косова као што су корупција, правосуђа и социјална питања, а јако добро зна да међународна заједница, ЕУ и САД очекују наставак дијалога и он је спреман на то - сматра Лајчак.

О томе како види будућу сарадњу са новом администрацијом у Вашингтону око дијалога Београда и Приштине, Лајчак оцењује да није у питању ново партнерство већ повратак старој сарадњи, за коју оцењује да има дугу и успешну традицију на Западним Балкану.

- У тесним смо контактима са америчким партнерима, добро се познајемо и делимо исти циљ, а то је европска будућност Западног Балкана. Не мислим да било ко треба да се плаши сарадње ЕУ и САД на дијалогу Београда и Приштине. Нормализација односа Београда и Приштине је предуслов за успешну интеграцију, а САД и ЕУ су ту да помогну - закључује Лајчак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dragan

01.03.2021. 14:04

Ма никада они нису имали ултиматуме, ни санкције, нити су нас бомбардовали, само слу слали пољупце и цвеће. Једно ће мо ми морати да се извинимо Ђури што нас је тукао.