БРИТАНСКИ ПРОФЕСОР УПОЗОРИО: Опасне идеје Албанаца могу довести до ланчаних реакција на Балкану

Novosti online

27. 02. 2021. у 19:03

БРИТАНСКИ ПРОФЕСОР УПОЗОРИО: Опасне идеје Албанаца могу довести до ланчаних реакција на Балкану

Фото: ЕПА

БРИТАНСКИ професор на Лондонској економској школи и стручњак за развој на западном Балкану, Џејмс Кер-Линдзи сматра да идеја о националном уједињењу тзв. Косова и Албаније може покренути низ ланчаних реакција на Балкану и да је тешко остварива због неопходне квалификоване већине за промену Устава.

Линдзи је у интервјуу за Еуроњуз рекао да је идеја о уједињењу тзв. Косова и Албаније врло популарна, али да последња истраживања јавног мњења показују одређени пад подршке грађана. Британски професор додаје и да заговорници идеје морају да прецизирају да ли ће то бити федерација или конфедерација између тзв. Косова и Албаније.

Главни проблем по њему је промена члана Устава, који забрањује тзв. Косову уједињење са другим државама за шта је потребна двотрећинска већина.

- Највећа опасност такве идеје су и ланчане реакције, и захтеви Албанаца у Северној Македонији, као и Срба у региону - додао је

Идеје о промени граница на Балкану, по Линдзију довешће до оштрих реакција и противљења међународне заједнице.

Претходно је Рамуш Харадинај најавио да ће уколико тзв. Косово не постане члан НАТО као независна држава у року од 4 године бити организован референдум за уједињење са Албанијом. Кандидат за премијера Аљбин Курти изјаснио се да би гласао "за" уколико се распише референдум о националном уједињењу тзв. Косова и Албаније.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)