КОСОВО ЈЕ ЗА САНУ НАСИЛНО ОДВОЈЕНО: Академик Максимовић сматра да је академија заузела научни став и да не треба више да се изјашњава о КиМ

Љ. БЕГЕНИШИЋ

26. 02. 2021. у 09:30

ПРЕДСЕДНИШТВО и Извршни одбор САНУ годинама обавештавају јавност шта ради Академија, данас и у претходном времену, по питању Косова и Метохије.

КОСОВО ЈЕ ЗА САНУ НАСИЛНО ОДВОЈЕНО: Академик Максимовић сматра да је академија заузела научни став и да не треба више да се изјашњава о КиМ

Фото Танјуг

Свако ко је упознат са тим радом зна да научне чињенице указују на то да је Косово део наше земље који је насилно одвојен. Академија је чак издала књигу, једина институција која је то учинила, као одговор на позив председника Републике на тзв. унутрашњи дијалог 2018. године. У тој књизи је и председник САНУ Владимир Костић потписао текст чији садржај не указује на оно што се данас приписује Костићу.

Ово нам је рекао потпредседник САНУ академик Љубомир Максимовић, дан након што је његов колега Матија Бећковић предложио да се сваки академик појединачно изјасни да ли је Косово део Србије или није.

Академик Максимовић, даље, подсећа да је прошлог лета, усред пандемије, одржан научни скуп, па објављена књига са тог скупа, о сецесији Косова и Метохије у светлу међународног права. Каже да, ако то некоме није довољно - то је његов проблем.

АКАДЕМИЦИ Владимир Костић и Часлав Оцић, Фото В. Данилов / Н. Фифић

- Међутим, свакодневни рад САНУ као да никога не занима, већ се тражи изјашњавање - наводи овај академик.

- Изјашњавање шта треба радити припада другим институцијама, пре свега политичким, које могу да формирају унисона политичка мишљења. Оне у томе могу да користе научне резултате САНУ и виде шта могу да очекују од тог научног приступа.

Иначе, позив академика Бећковића да се сваки члан Академије изјасни о Косову подржали су академици Предраг Пипер, Милосав Тешић, Милован Данојлић, Часлав Оцић, Данило Баста...

Истовремено, Баста и Оцић поднели су председништву предлог за изјашњавање у ком траже да се ово тело изјасни о изјави председника Владимира Костића да је "политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово, јер ни де факто ни де јуре није у рукама Србије."

Фото Д. Миловановић

- Овде није реч о праву на мишљење председника САНУ - каже Оцић. - Наравно да Костић има право да мисли и каже шта жели, али нам је важно да знамо став сваког академика, па и чланова Председништва о најважнијем питању за српски народ - КиМ. Важно ми је да Костић повуче своју изјаву. Мене не занима било каква борба за власт у САНУ. Постоји иницијатива Владимира Костића да се о његовој изјави изјашњавају појединачно секретари одељења. Са друге стране, мишљења сам да сви академици треба да изнесу свој став о изјави председника Костића.

Оцић каже да део чланства САНУ жели да изнесе свој став о Косову и Метохији, да никоме од њих није циљ оставка председника САНУ Владимира Костића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)