ПАЛМЕР "КОПА" ДА НАСЛЕДИ ГОДФРИЈА: Американац који спрема уцену око КиМ, жели службу у нашој држави

М. Д.

26. 02. 2021. у 05:00

ПАЛМЕР КОПА ДА НАСЛЕДИ ГОДФРИЈА: Американац који спрема уцену око КиМ, жели службу у нашој држави

Фото: П. Милошевић

ЗАМЕНИК помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер, који се већ 25 година бави Западним Балканом, увелико лобира да буде будући амбасадор Америке у Србији - сазнају "Новости" у дипломатским изворима.

Актуелни шеф америчке мисије у Београду Ентони Годфри, такорећи је на половини свог мандата, с обзиром на то да када неки амерички дипломата наврши трећу годину службе у одређеној престоници, у Вашингтону већ припремају његовог наследника.

Уколико се Палмеру не оствари жеља да своју каријеру настави у Београду, како преносе наши извори, следећа два "пика" су му Румунија или Црна Гора. Палмера је у августу 2019. амерички државни секретар Мајк Помпео именовао за специјалног представника за Западни Балкан, а током своје службе, до 1999. године он је у два наврата био на специјалним задужењима у америчкој амбасади у Београду. Једно време своје каријере био је подређен тадашњој државној секретарки САД Медлин Олбрајт.

Метју Палмер, Фото Танјуг

У Београду је и упознао супругу Даницу, а подгорички медији својевремено су пренели његову изјаву да Даница, која се девојачки презива Дамјановић, има корене у Црној Гори и да у Добрим Водама, код Бара, имају кућу.

СМЕТА МУ РУСКО ОРУЖЈЕ

СРБИЈА се, поручио је Палмер током посете Приштини 2019. године, понашала агресивно у настојањима да "делегитимизује Косово", због чега је инсистирао на томе да се заустави кампања Београда за повлачење признавања и блокирање чланства Косова у међународним организацијама.

У једном од интервјуа, он је указао на "забринутост" САД због распоређивања руске војне опреме на територији Србије и због могућности да наша држава набави специфичне руске системе, што би, како је рекао, водило ризику да јој се уведу специфичне санкције због куповине руске војне опреме.

Палмер је, како су "Новости" већ писале, био један од најзаслужнијих за одлуку Израела да почетком фебруара успостави дипломатске односе са "Косовом", за шта је преко својих канала жестоко лобирао у Тел Авиву. Овај амерички функционер аутор је више трилер романа у којима су дипломате главни ликови, а радња једног од њих - "Вук из Сарајева" смештена је у главни град БиХ. Иначе, говори српски, грчки и јапански језик.

Ентони Годфри, Фото Танјуг

Његова посета Београду требало би да се уприличи у најскорије време и током ње, како се очекује, српском руководству биће пренета очекивања нове администрације у Вашингтону везана за исход дијалога са Приштином, односно да Србија треба да призна Косово.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)