БРИНЕ ИХ И УТИЦАЈ ПЕКИНГА НА БЕОГРАД: Спољнополитички одбор ЕП о амандманима на извештај о Србији

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

23. 02. 2021. у 21:25

СПОЉНОПОЛИТИЧКИ одбор Европског парламента усвојио је у уторак 38 компромисних и 49 појединачних амандмана на нацрт извештаја о Србији који је поднео Владимир Билчик, известилац ЕП за нашу земљу.

БРИНЕ ИХ И УТИЦАЈ ПЕКИНГА НА БЕОГРАД: Спољнополитички одбор ЕП о амандманима на извештај о Србији

Европски парламент

Европосланици су изразили забринутост због "све већег утицаја Кине у Србији и широм Западног Балкана" и "најслабијег скора Србије у усклађивању са спољном и безбедносном политиком ЕУ". Наглашени су добри економски показатељи, похваљен и су ангажман Београда на регионалној сарадњи и конструктивно учешће у дијалогу са Приштином, као и стратегија према ромској заједници и подржавање "Параде поноса".

Истовремено, од Србије се траже резултати у спровођењу реформи у области владавине права, са фокусом на правосуђе, борбу против корупције и слободу медија. Усвојен је и компромисни амандман 13, којим посланици Клемен Грошељ и Тонино Пицула траже ефикасне истраге случајева као што су "Крушик", "Јовањица" и "Телеком Србија".

Скупштина Србије се позива на побољшање законодавних процеса и да осигура међунапартијски дијалог. Посланицима се препоручује да се уздрже од речника и кампања усмерених против политичких супарника и представника медија. Првобитна констатција о "недостатку напретка" у области слободе медија у Србији, усвојеним амандманом замењена је констатацијом да је дошло до "погоршања".

Посланици Спољнополитичког одбора су затражили од ЕУ да унесе више динамике у приступне преговоре са Србијом, брзо спроведе примену нове методологије на већ постојеће преговоре са Београдом и јасно представи "опипљиве подстицаје од директног интереса" грађанима Србије.

Годишњи извештај о Србији биће поновно стављен на гласање на пленарном заседању ЕП 24 и 25. марта у Бриселу. Извештаји Европског парламента нису правно обавезујући.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)