ПАЦКА КУРТИЈУ - ДИЈАЛОГ ИЛИ НИШТА ОД ЕУ: Француска и Немачка реаговале на последње иступе кандидата за премијера у Приштини

Д. Р. Ђ.

23. 02. 2021. у 10:00

УПРКОС флексибилности европског посредника у дијалогу Београда и Приштине Мирослава Лајчака, који је у недељу изјавио да није на њему да диктира брзину постизања споразума, јер је то "у рукама страна" и да ЕУ не може да их приморава ако су спремне да долазе у Брисел тек једном у три месеца, у понедељакр је из Париза и Берлина послата недвосмислена порука да они "спремно подржавају наставак дијалога између Косова и Србије".

ПАЦКА КУРТИЈУ  - ДИЈАЛОГ ИЛИ НИШТА ОД ЕУ: Француска и Немачка реаговале на последње иступе кандидата за премијера у Приштини

Фото АП

Поруку је упутио амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде, у склопу честитке кандидату за премијера привремених косовских институција Аљбину Куртију за изборну победу, а речи немачког дипломате могу да се тумаче и као својеврстан одговор на Куртијеве планове да дијалог са Београдом третира као девету рупу на свирали.

Роде је навео да Немачка и Француска позивају на брзо формирање владе Косова и избор председника, да се радују амбициозном програму реформи, као и да подржавају наставак дијалога под окриљем ЕУ, који води "даљим евроинтеграцијама обе земље".

Премијерка Ана Брнабић рекла је у понедељакр да ју је зачудила изјава лидера Самоопредељења Аљбина Куртија да му је дијалог тек на шестом или седмом месту, јер квалитет живота свих грађана на КиМ зависи од дијалога са Београдом.

- Не постоји никаква перспектива, ни европска, ни економска, без договора са Београдом. Од тог дијалога зависи да ли ће неко да инвестира на Косову и отвара нова радна места, а нико неће да улаже тамо где постоји нестабилност и неизвесна будућност. Можда сам превише прагматична, али то би за мене био приоритет број један - рекла је Брнабићева за ТВ Хепи.

Међутим, чак и да Курти окрене плочу чим преузме дужност премијера, и дијалог, макар на речима, смести у први план, његова странка ће се наћи пред новим изазовом, а то је да у Скупштини прикупи већину за избор председника привремених институција. Откако је бивши председник Хашим Тачи поднео оставку због подигнуте оптужнице за ратне злочине, на тој позицији је Вљоса Османи и на њој најдуже може да остане до почетка маја.

Османијева, некада члан ДСК Исе Мустафе, на управо завршеним парламентарним изборима била је на листи "Самоопредељења" и према потписаном споразуму, треба да буде кандидат за председника испред Куртијевог покрета. Да би то постала биће им потребно две трећине посланичких гласова, односно, 80 од 120, и решавање ове једначине Курти ће сасвим извесно ставити испред бриселског дијалога, што даје мале шансе за помаке на овом пољу у наредна два месеца.

НАЈАВЉУЈЕ УБЕЂИВАЊЕ ПЕТОРКЕ

НАМЕРАВАМО да имамо интензивну сарадњу са пет држава чланица ЕУ које нису признале независност Косова - Шпанијом, Словачком, Румунијом, Грчком и Кипром. Морамо да уверимо ове земље да не треба да имају бојазан од признавања независности Косова и да се Косово не сме упоређивати са Србијом - изјавио је у понедељакр Курти, понављајући да ће "учинити уступак" и дијалог са Србијом ставити као четврти приоритет владе, после запошљавања, владавине права и пандемије вируса корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)