КУРТИ РУШИ СПОРАЗУМ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Кандидат за премијера на КиМ тражи изговоре да избегне обавезе преузете вашингтонским документом

Д. Р. Ђорђевић

20. 02. 2021. у 09:00

КАНДИДАТ за премијера у Приштини Аљбин Курти отворено је поручио да он неће моћи да поштује тачку Вашингтонског споразума која се односи на уздржавање од захтева за пријем "Косова" у међународне организације.

КУРТИ РУШИ СПОРАЗУМ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Кандидат за премијера на КиМ тражи изговоре да избегне обавезе преузете вашингтонским документом

Аљбин Курти / Фото Танјуг-АП

По њему, то је "у супротности са косовским уставом" и, како најављује, са председником САД Џозефом Бајденом треба "проверити шта је позадина" тачака овог документа.

Да ли ће Курти заиста погазити мораторијум орочен на годину, који је договорен прошлог септембра, умногоме ће зависити од става самог Вашингтона, сматрају саговорници "Новости".

Због чега је спутан да поштује овај део споразума из Беле куће, Курти је у интервјуу за Би-Би-Си образложио:

- Ако пробам да поштујем ту одредбу, смениће ме уставни суд - то једноставно није изводљиво.

Уколико би лидер Самоопредељења, са позиције премијера спровео у дело ово о чему говори, Београд би, како су "Новости" већ писале, затражио од земаља које су спремне да повуку одлуку о признавању "Косова", да то и учине. А, у овом тренутку српске власти имају гаранцију од пет држава да би промениле одлуку о признавању.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже, за "Новости", да је јасно да Курти нема намеру да поштује никакве раније постигнуте споразуме, али да ће за Београд, по питању договора из Беле куће бити меродавно понашање Вашингтона.

- Државни секретар Блинкен већ је рекао да немају примедбе на документ потписан за време Трамповог мандата, мада смо видели да је дошло до његове ревизије јер се у Бајденовој честитки за Дан државности Србије помиње међусобно признавање. То је било замишљено да буде тачка Вашингтонског споразума, али на крају није убачена. После такве честитке, јасно је да Америка инсистира на признавању Косова, због чега не искључујем да прогледају кроз прсте Куртију око кандидатура за чланства. У том случају престаје и обавеза Србије да поштује мораторијум око кампање повлачења признавања - истиче Миливојевић.

Ако Вашингтон буде држао леђа Куртију у покушајима да Косово учлани у неке организације, како сматра овај дипломата, Београд може да настави где је стао са отпризнавањима, а то ће бити успешан процес јер је ситуација у свету промењена и аргументи Србије су наишли на разумевање. Такође, он сматра да ће Бајденова администрација држати континуитет администрације из деведесетих година, због чега, каже, нема илузију да ће излазити у сусрет Београду.

Професор Слободан Зечевић, сарадник Института за европске студије, напомиње да када се потпише неки документ као што је Вашингтонски споразум, да се онда подразумева да ће га стране примењивати у целости, без икаквих ограда и да ће важити чак и уколико се промени власт:

- Ово је иста прича као и са Бриселским споразумом који Приштина не поштује. А такво понашање једне стране значи аутоматски престанак обавеза друге стране. Зато, ако они не буду поштовали свој мораторијум, Београд може без проблема да пређе на политику отпризнавања.

Зечевић, међутим, подсећа на слоган нове администрације у САД "Америка се враћа", што се може тумачити и као повратак на позиције из времена Обаме и Клинтона, а с обзиром на моћ коју има Америка, како каже, они могу да кажу да је нешто што је потписано за време председника Трампа неважеће, иако уско правно гледано, то не би смело да се тако ради.

СМЕТА МУ И ПРОЈЕКАТ АУТО-ПУТА

КУРТИ је критиковао и пројекат ауто-пута Ниш-Приштина који се помиње у Вашингтонском споразуму, уз образложење да су "људи уморни од великих ауто-путева, који су затворени токови који уништавају села и претварају Косово у транзитну земљу".

Тим поводом Миливојевић каже да је овај пут европски пројекат који није нама био у првом плану, и да о тим ставовима Куртија треба да се изјасне на Западу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)