ШЕХОЛИ О РЕЗУЛТАТИМА ИЗБОРА НА КиМ: Нова влада у Приштини убрзо, највећи победници избора Курти и Српска листа

Танјуг

15. 02. 2021. у 12:45

НАЈВЕЋИ победници ванредних парламентарних избора на КиМ су Самоопредељење Аљбина Куртија и Српска листа, оценио је приштински аналитичар Фатмир Шехоли, који очекује да ће нова влада у Приштини бити брзо формирана.

ШЕХОЛИ О РЕЗУЛТАТИМА ИЗБОРА НА КиМ: Нова влада у Приштини убрзо, највећи победници избора Курти и Српска листа

Фото: ТАНЈУГ/ ЗОРАН МИРКОВИЋ

"Ово је спектакуларна, историјска победа једног албанског политичара, чак више и од Ибрахима Ругове, који је некада имао 47 посланика. Највећи побединици у овој изборној трци су Самоопредељње Аљбина Куртија и Српска листа, која је добила својих 10 мандата, али по свему судећи, и више од тога, с обзиром да је било речи о томе да су се неке друге, несрпске и неалбанске политичке партије, односно грађанске иницијативе придружиле Српској листи”, рекао је Шехоли за Танјуг.

Убедљива победа Самоопредељења, већ је извесна, иако се тек очекују коначни резултати гласања, а Шехоли каже да то значи да ће први на Косову бити један лидер који има вероватно и 60 посланика и који може сам да формира владу, уз оно што припада Српској листи и осталим несрбима.

“У том смислу, сматрам да ће веома брзо бити формирана нова влада”, каже Шехоли.

За њега је најинтересантније питање шта ће се десити по питању избора косовског председника, који би, редоследом потеза, требало да уследи по конституисању парламента, а пре избора премијера и владе.

Он указује да би требало имати у виду да 100.000 гласова, пристиглих из дијаспоре, поцињу данас да се броје, јер ако се упореде бројке са 2019. годином, од тог броја 60-70 одсто гласова је за Куртија.

“У таквој математици, може се свашта десити. Видећемо и колико ће посланика имати Рамуш Харадинај. Пошто је потребно 80 посланика, када се бира председник, очигледно је да би посланици Српске листе и осалих несрба, као и посланици Самоопредељења, имали тих 80 посланика”, рекао је Шехоли.

Он је додао да се нада да ће и остале албанске политичке партије бити у парламенту, како би се формирале институције.

“Сада немају никаквог изговора. Ово је убедљива победа и институције треба да се формирају”, рекао је Шехоли.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)