ВУЧИЋ УРУЧИО СРЕТЕЊСКА ПРИЗНАЊА: "Данас је дан када се рађала Србија, морамо рећи хвала јунацима нашег доба" (ВИДЕО)

Новости онлине

15. 02. 2021. у 10:58

ВУЧИЋ УРУЧИО СРЕТЕЊСКА ПРИЗНАЊА: Данас је дан када се рађала Србија, морамо рећи хвала јунацима нашег доба (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић уручио је данас поводом Дана државности Србије одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Након интонације државне химне Боже правде коју је отпевао Оливер Њего, обратио се председник Вучић, који је поздравио све лауреате.

- Данас је велики дан, дан када се рађала Србија. Дан када је Црни Ђорђе подигао устанак, али и дан када смо добили нови и савремени устав. Такође, данас је дан када гледамо у будућност, када гледамо шта ћемо оставити нашој деци - рекао је председник.

Он истиче да данашњи празник даје енергију нашем народу на Космету, Црној Гори и Републици Српској.

- Истом роду припадамо и то нико не може да нам одузме. Данас имамо обавезу да кажемо хвала јунацима нашег доба. Данас смо овде да одамо почаст овој земљи, људима у њој и нашој будућности, као и странцима који су уз нашу земљу - казао је председник.

Дати Србији, а не тражити ништа заузврат је највише што неко може да уради за Србију, истакао је председник Вучић.

- Њихова имена ће бити уписана у вечној књизи захвалности. Драги лауреати хвала вам, ви ћете на сваком месту бити пример добре и пристојне Србије. Ви сте доказали оно што је Черчил говорио: Да су велика дела једноставна и да стају у неколико речи, слобода, част, милост, љубав и нада - казао је председник.

Он се посебно захвалио лекарима који су се свакога дана борили против вируса, и поновио је да Србија никада неће заборавити оне који су дали животе у борби са пандемијом.

- Срећан празник, живела Србија - завршио је председник своје обраћање.

Орденом Републике Србије на ленти одликован је Јуриј Борисов, док су Сретењским орденом првог степена одликовани режисер Емир Кустурица, академик вајар Александар Рукавишњиков, као и Православно-богословски и Шумарски факултет.

Фото: Принтсцреен

Сретењским орденом другог степена одликовани су глумац Александар Берчек и књижевник и песник Перо Зубац.

Сретењским орденом трећег степена одликовани су Народни музеј Топлице из Прокупља, Народни музеј у Ужицу и Шабачко позориште.

Карађорђевом звезде одликовани су режисер филма "Дара из Јасеновца" Предраг Гага Антонијевић, затим и композитор Горан Бреговић, кантаутор Момчило Бајагић Бајага, легендарни рокер Бора Ђорђевић и сликар Милан Циле Маринковић.

Највиша одликовања наше земље су добили и његова светост патријарх московски и целе Русије Кирил, Прокопос Павлопулос, министар спољних послова Кипра Никос Христодулидис, академик Манана Попова и виолиниста Стефан Миленковић.

Миленковић је путем видео линка рекао да је почаствован, и да уметници морају да схвате да су они својеврсни амбасадори људскости.

Фото: Принтсцреен

Одликовани су и лекари Татјана Аџић Вукичевић, Мирослав Вукосављевић, Владо Ђајић, као и Српски национални савјет Црне Горе, компанија Ер Србија, омиљени забављач и композитор Миња Субота, сценаристкиња Наташа Дракулић, Универзитет одбране, потпуковник Ђорђе Иванов.

Постхумно је одликован и генерал полиције Предраг Марић.

Сретењска одличја су примили и лекари и медицински радници:

Драган Никић, Гордана Кртинић, Срђан Стевановић, Ненад Вељковић, Ендре Нађ Абоњи, Виолета Радојев-Стокић, Моша Марковић, Александар Зоњић, Вујадин Тривковић, Наташа Гоцић Перић, Наташа Секуловић, Миливоје Ђурић, Милорад Тадић, Снежана Арсенијевић, Дехар Дехари, Сенка Воркапић, Иван Ранђеловић, Весна Филиповић, Весна Казаковић, Катица Аранђеловић, Снежана Златковић, Немања Станковић, Нела Митић, Славко Бабић, Слађана Павић, Љиљана Душановић, Минела Марић, Милан Парезановић, Горана Петровић Ђорђевић, Стева Станишић, Татјана Зечевић, Зоран Јовановић, Наташа Јовчић Зорић, Данијела Петровић, Стефана Младеновић, Душка Игњатовић, Небојша Митровић, Лили Радуловић, Весна Савић, Слађана Ђорић, Светлана Александрић, Павле Петровић, Никола Аврамовић, Олга Јанковић, Михаило Степановић, Биљана Ћевтић, Татјана Стевановић, Милка Чехић, Биљана Јокић, Савко Марковић, Снежана Радуловић, Милорад Јеркан, Марија Зекић, Марко Зекић, Иван Јеремић, Марина Левајац, Ненад Чукић, Александра Алексић, Јелена Пајић и Марко Николић.

Одликовани су и припадници БИА Александар Николић, Велиша Барјактаревић, Дејан Петровић, Ђорђе Андрић, Милош Грозданић, Небојша Качаревић, Небојша Лазаревић, Ненад Булајић, Никола Станимировић, Никола Стојановић, Петар Веселинов, Петар Радуловић, Петар Цигановић и Рушити Шејти.

Одликовање је уручено запосленом у РФЗО Драгану Ерићу.

Постхумно су одликовани лекари и медицински радници: Бора Евтов, Мирјана Вигњевић, Слободан Благојевић, Данијела Гордић, Слађана Миленковић, Богдан Дејановић, Рената Сајић Еминовић, Марко Бјелица, Југослав Грубор, Слободан Казаковић, Александар Јовановски, Миодраг Јоровић, Славиша Несторовић, Светлана Вукчевић и Анђелка Бачванин.

Фото: Принтсцреен

Постхумно су одликовани и глумац Иван Бекјарев и сценариста Гордан Михић.

Одликовани су и кинески лекари као и Пекиншки институт који су помагали Србији у борби са вирусом корона.

Др Татјана Аџић Вукичевић је рекла да смо заједничким напорима током пандемије показали да нам је то највећи приоритет, и да борба са вирусом није била лака, зато што је улог неприкосновен и има највећу цену, а то су људски животи.

Фото: Принтсцреен

- Чињеница је да Република Србија предњачи у имунизацији становништва и набавци свих могућих вакцина. Зато као лекар али и грађанин Србије морам да изразим захвалност за то - рекла је др Аџић Вукичевић.

Одликована је и уметница Марина Абрамовић, која се обратила путем видео линка, и рекла је да јој је велика част да прими одличје. 

Фото: Принтсцреен

- Ја сам рођена у Београду, и ту сам учинила своје прве уметничке кораке. Ова златна медаља за заслуге је велики доказ да моја држава и ви председниче Вучићу стојите уз мој рад. Од срца вам хвала - рекла је Марина Абрамовић.

Постхумно су одликовани и пилоти Светислав Вранић и Горан Величковић.

Одликовани су и професор доктор Драган Станић, др Јованка Ластић, проф др Часлав Митровић, проф др Драган Симеуновић.

Сретењско ордење су примили и Мирољуб Алексић, Љубомир Марјановић, Бобан Стојиљковић, најстарија волонтерка у Србији Даница Шмиц, Бранка Бакшић Митић, Словачки културни центар "Павел Јозеф Шафарик" из Новог Сада, ОШ "Милош Савић Лучица", КУД "Караџић" из Лознице, ЖФК "Спартак" из Суботице, ФК "Власина" из Власотинца.

Фото: Принтсцреен

Одликовани су и капетан полиције Стојанче Стошић, као и водник прве класе Славољуб Спасеновић, млађи водник Миљко Кешељевић и Никола Килибарда.

Медаљама су одликовани и новинари Данијела Давидов Кесар, Гордана Узелац, Јелена Зорић, Јинг Занг, Зоран Максимовић, Братислав Илић и Мајкл Фројнд.

Одликовани су и Алесандро Нани Коста, Српска академија у Канади, Роберт Ходел, Жан Пол Блед, и велики хуманитарац из међуратног периода Џон Фротингхам.

Емир Кустурица је рекао да је на истом месту примио и Авнојеву награду, и истакао је да никада лакше није дошао до одличја.

- Увек сам одличје замишљао на униформи ратника, а ја седео на планини међу медведима, па ето ти га орден, и то најважнији - рекао је Кустурица.

Он се на почетку запитао колики је морални и културни капитал српског народа, и подсетио је на члан 18. Сретењског устава, у ком пише да сваки роб који ступи на српску земљу постаје слободан.

Фото: Принтсцреен

- Ево сада један патетичан почетак. Не знам да ли сте приметили, али баук корпоративног социјализма кружи планетом. Десет мултимилијардера вичу пароле неокомунизма, траже да укинемо породице, да не будемо више очеви и мајке. У току је највећа превара у историји савременог света - рекао је Кустурица.

Прослављени режисер је истакао значај породице у савременом свету, и рекао је да се ради на укидању исте на најподмуклији могући начин.

- Данашња идеја, у којој се говори о томе да треба да водимо рачуна о црнцима, Блек лајвс матер, па наравно да треба да водимо рачуна. Али видели смо када је још наш устав ослобађао робове - казао је Кустурица.

Позивајући се на теорије Тојнбија и Хантингтона о сукобу цивилизација Кустурица је рекао да ћемо успети да преживимо као православна цивилизација само ако сачувамо своју културу.

Церемонија је завршена песмом "Ово је Србија" у извођењу хора "Чаролија", под диригентском палицом Леонтине Пат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (39)