НВО ТУЖАКАЛЕ СРБИЈУ ЕВРОПСКОЈ КОМИСИЈИ: Стигао одговор који их је ућуткао

Танјуг

29. 01. 2021. у 18:17

НВО ТУЖАКАЛЕ СРБИЈУ ЕВРОПСКОЈ КОМИСИЈИ: Стигао одговор који их је ућуткао

Фото П. Милошевић

ШЕФИЦА Одељења за Србију у Европској комисији, Кентри Вент, у писму упућеном предстаницма НВО у Србији, констатује да власти у Србији на посвећен начин раде на процесу усвајања Уставних реформи у земљи и поручује да ће Европска комисија наставити да надзире овај процес и његову усклађеност са европским стандардима и порепорукама Венецијанске комијије.

Писмо Кетрин Вент одговор је на писмо које су представници НВО у Србији крајем прошле године послали Европској комисији наводећи своју ”забринутост због наставка процеса уставних преформи у Србији.

Вент се у одговору захваљује представницма НВО на ”ангажаману и посвећености” у овом процесу и констаује да ”свака влада може и треба да допринесе обликовању правосудног система своје земље”. 

- Претходна српска влада је израдила нацрт, за који је Венецијанска комисија је утврдила да је у складу са европским стандардима. Садашња влада је поднела иницијативу новоизабраном Парламенту на коме је, у складу са законима Србије, да одреди следеће кораке и представи нацрт текста амандмана - пише Вент.

Кетрин Вент наглашава да је смислена расправа о уставној реформи важна  и оцењује да су ”српске власти посвећене организовању широког и инклузивног процеса консултација”.

Шефица Одељања за Србију у Евроској комисији додаје да је Народна скуштина Србије ”слободна да успостави широку радну групу, као што НВО предлаже” и изражава очекивање да ће се пажљиво размотри ”сва мишљења заинтересованих страна, укључујући и тела Савета Европе”. 

- Парламент  је тај којии треба да представи текст нацрта амадмана иза кога мора у потпуности да стоји - каже Вент.

Она закључује да ће Европска комисија ће наставитии да надгледа овај процес са посебним фокусом на усклађивању са европским стандардима и препорукама Венецијанске комисије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)