ВУК ПЛАНИРА БОЈКОТ, ЂИЛАСА "ПРЕЦРТАО": Из Јеремићеве странке представљени изборни услови и проглашен крај савеза са ССП

В. М.

22. 01. 2021. у 10:23

ВУК ПЛАНИРА БОЈКОТ, ЂИЛАСА ПРЕЦРТАО: Из Јеремићеве странке представљени изборни услови и проглашен крај савеза са ССП

разлаз Јеремић спремио нову стратегију

УДРУЖЕНА опозиција Србије, чију су окосницу чинили Странка слободе и правде Драгана Ђиласа и Народна странка Вука Јеремића, више не функционише.

То је потврдио потпредседник Народне странке Мирослав Алексић. Он је у четвртак, у име своје странке и њених партнера, међу којима је и Државотворни покрет Слободана Самарџића, изнео платформу о изборним условима. Најавио је могућност да овај блок странака, ако не дође до договора са представницима власти, поново позове на бојкот избора.

- У склопу ових околности у којима се сада налазимо УОС се није састајала, не функционише и сада смо у неком другом новом положају и ситуацији - навео је Алексић.

УОС је била формирана као лабава коалиција која је требало да наследи угашени Савез за Србију, који се распао одмах после избора, изласком Двери. Нова коалиција, међутим, није функционисала од самог старта, а односи Јеремића и Ђиласа нису били на завидном нивоу. Посебно након што су испливали снимци на којима некада најближи Јеремићев сарадник Никола Јовановић, сада бившег шефа вређа на националној основи и врбује чланове НС да пређу у Ђиласову ССП.

Алексић је као кључне тачке платформе Народне странке навео - ослобађање медија, слободан демократски предизборни и изборни процес и раздвајање избора на свим нивоима. Опозицији је поновио предлог да се договоре да их у дијалогу са влашћу представљају два преговарача.

Он је казао да верује да је до договора стало и властима, како не би опет дошло до тога да опозиција бојкотује изборе.

Потпредседник СНС Миленко Јованов каже да је реч о виду уцене:

- То је апсолутно неприхватљиво и јасно показује да Јеремић и тај део опозиције не приступају разговорима у доброј вери, већ да траже нови изговор да побегну од избора и мишљења грађана. Будући да су они у свом паралелном свету бојкот избора приказали као победу, можда им се осладило да побеђују, па неће да мењају тактику која им је донела толико доброг. Шалу на страну, било би у реду да се врате у реалност и да сагледају да нису у позицији никога да уцењују, као и да немају кредибилитет за то јер су у њихово време услови били неупоредиво гори него данас. Зато, ако хоће да разговарају, у реду, ако неће, опет у реду - каже Јованов.

ОДБИЈАЈУ САРАДЊУ СА ПСГ

ССП, ДС и ПСГ раније су, такође, најавили да припремају заједничку платформу за дијалог о изборним условима. Иако је Алексић рекао да очекује договор са остатком опозиције, они одбијају сарадњу са ПСГ јер, како је рекао, нису спремни да разговарају са странкама којима су услови за прошле изборе били добри.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)