СРЕТЕНА ЛУКИЋА ВРАЋАЈУ У ХАГ: Пољаци тражили да српског генерала пусте на слободу!

С. Ј. М.

21. 01. 2021. у 18:37

СРЕТЕНА ЛУКИЋА ВРАЋАЈУ У ХАГ: Пољаци тражили да српског генерала пусте на слободу!

Фото: Printskrin

СРПСКИ полицијски генерал Сретен Лукић више не може у Пољској да издражава затворску казну на коју га је пре шест година правоснажно осудио Хашки трибунал.

Он ће због тога бити враћен у притвор у Схевенингену у Холандији, док се не донесе одлука у коју ће другу земљу бити пребачен.

Према пољским законима Лукић је издржао максималну казну за кривично дело за које је осуђен и он тамо више не може да буде у затвору. Он је иначе пре две године издржао две трећине казне од 20 година робије и по свој међународној пракси треба да буде пуштен на условну слободу, али то не дозвољава Кармел Ађијус председник Механизма за кривичне судове у Хагу. Лукић је у затвору више од 15 година.

Његов бранилац Бранко Лукић нам каже да су Пољаци последњих пет година слали дописе суду у Хагу, да се Сретен рехабилитовао, да је за пример и да треба да се пусти на слободу, јер испуњава законске услове, али судија Ађијус то није дозволио:

- Апсурдно је Лукића више држати у затвору. Суђено му је у истом предмету као и Николи Шаиновићу, Драгољубу Ојданићу и Владимиру Лазаревићу, иста је пресуда, исто судско веће и за њих је важило працвило две трећине и сви су изашли на слбоду, а за Лукића не важи. То је правно насиље и чиста неправда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)