СУСРЕТ СА ДАЧИЋЕМ, ПА ТЕРМИН ДИЈАЛОГА: Дејвид Мекалистер о захтеву појединих српских опозиционих партија

Танјуг

19. 01. 2021. у 22:22

СУСРЕТ СА ДАЧИЋЕМ, ПА ТЕРМИН ДИЈАЛОГА: Дејвид Мекалистер о захтеву појединих српских опозиционих партија

Архива

ЕВРОПСКИ парламент, који део опозиције у Србији упорно позива "у помоћ" за изборе планиране на пролеће следеће године, изјасниће се о датуму и модалитетима међустраначког дијалога тек након што председавајући Спољнополитичког одбора ЕП Дејвид Мекалистер разговара са председником Народне скупштине Ивицом Дачићем.

Како су за Танјуг поручили из Мекалистеровог кабинета, "датум за тај састанак још није фиксиран".

У међувремену су европским парламентарцима писале три опозиционе странке - Странка слободе и правде Драгана Ђиласа, део Демократске странке коју предводи Зоран Лутовац и Покрет слободних грађана, на челу са Павлом Грбовићем. Они су тражили што скорије покретање нове фазе међустраначког дијалога, јер, како су навели, већа одлагања могу наштетити процесу дијалога и умањити шансе за постизање споразума који би био прихватљив за све стране.

Те странке су навеле да су забринуте због, како тврде, недостатка политичке воље владајућих странака да прихвате решење које би разрешило политичку кризу у земљи, те да да је "ситуација са Регулаторним телом за електронске медије (РЕМ) најбољи пример недостатка воље да се направе суштински кораци унапред". Уз то, у писму се инсистира на томе да би опозиција требало да буде консултована у погледу будућих тема и формата предвиђеног дијалога.

ССП, ДС и ПСГ наводе и да је легитимност њихових захтева и позиције у дијалогу потврдила чињеница да на изборима 2020. ниједна опозициона странка није освојила места у парламенту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)