ПРЕДСЕДНИКОВ АДВОКАТ ДРАГАН ПАЛИБРК: Суђење са Јеремићем одложено на неодређено - само онај ко не вређа туђу част може да се позива на своју

Танјуг

19. 01. 2021. у 18:33

ПРЕДСЕДНИКОВ АДВОКАТ ДРАГАН ПАЛИБРК: Суђење са Јеремићем одложено на неодређено - само онај ко не вређа туђу част може да се позива на своју

Фото: Тањуг

ПРЕД Вишим судом у Београду данас је одржано припремно рочиште по тужби коју је председник Народне странке Вук Јеремић поднео против председника Србије Александра Вучића, али је почетак суђења на предлог тужене стране одложен на неодређено, до одлуке судије да ли ће усвојити предлог Вучићевог адвоката да се поступак заустави до кривичног процеса у САД у којем је Јеремић позван да сведочи.

Јеремић и његов адвокат су предложили да председник Вучић буде саслушан у поступку, на шта је Вучићев пуномоћник, адвокат Драган Палибрк изнео предлог да Вучић не буде позиван у суд због његових бројних државничких обавеза, те рекао да се то злоупотребљава.

- Данашње суђење које је одложено на неодређено време је потпуно законито, јер сам ја ставио сасвим логичан предлог да се као претходно питање овог поступка, у којем је Јеремић тужилац, а мој клијент тужени реши питање кривичног поступка који се води у САД против лица која су у овој овде тужби означена као лица с којима је Јеремић имао познанство - објаснио је Палибрк новинарима.

На основу тога, подсетио је он, сама тужилачка страна је доставила суду, као противној страни, доказ да је Јеремић у том кривичном поступку позван у својству сведока за саслушање.

Јеремић је после рочишта новинарима рекао да је прошло две и по године од када га је председник републике Александар Вучић назвао јавно "шефом међународне банде лопова" и прокомнтарисао предлог за одлагање скандалозним понашањем тужене стране".

Палибрк је на ове тврдње рекао да Јеремић не схвата важност "претходног питања" јер он није правник и не може то да зна, али је напоменуо да његови адвокати то сигурно знају.

- Претходно питање - када у кривици треба нешто да се реши у односу на парницу није обавеза, али је пракса. Небројено пута у кривици бранећи најтеже случајеве имао сам случајеве да се лице које је у почетку био сведок после тога појави у својству окривљеног и обрнуто где је неко у почетку био окривљени временом добије статус сведока. Законски је то потпуно могуће - објаснио је Палибрк разлоге за одлагање.

Фото Н. Скендерија

На припремном рочишту, након тврдње Јеремића и његовог адвоката да су кривични поступци испред америчког суда окончани, на првостепеном нивоу 25. марта 2019. и у другостепеном 29.12.2020, Палибрк је захтевао од тужилачке стране да за те тврдње доставе доказе и да Јеремић у том правцу треба да искористи свој међународни углед идоказе набави.

Међутим, Јеремићев адвокат је тврдио да управо тужена страна, односно Вучићев адвокат треба да обезбеди те доказе, јер је сам он дао предлог да се процес обустави док се не заврши правоснажност поступка испред америчког суда.

Палибрк је касније рекао новинарима да он нити је упознат, нити мора да буде упознат с тим шта се дешава у неком процесу у САД.

Поступак је логично одложен на неодређено време, рекао је он, "јер је не могуће да судија сада закаже суђење, јер то прејудицирало одлуку суда на мој предлог за претходно питање", те подсетио да се свуда где се води парница везана кривицу чека да се прво да се реши кривица.

Говорећи о основаности тужбе, Палибрк је истакао да на повреду части и угледа може да се позива само онај који не вређа туђу.

Он је као зачуђујуће навео да Јеремић тражи 50 милиона динара за изговорену реч, наводећи да, како каже, у пракси када људи изгубе неког члана породице, неког најближег, на име надокнада штете добијају до милион динара и додао да ће Јеремић морати и захтевани износ штете да докаже.

Јеремић је данас новинарима такође рекао да тај процес окончан још 2019. године и да је апелација завршена, али изгледа да то "није било познато адвокатима Вучића" и да у овом случају није повређена његова част већ, како тврди, доведена у питање и репутација Србије испред које је он обављао дужности у међународном поретку, пре свега мислећи на ОУН.

Вук Јеремић

Иначе Јеремић је данас на рочишту искористио прилику у свом обраћању суду да каже да се од овог процеса жели направити позоришни комад, те да је и присуство Тањуга у судници доказ за то.

Међу питањима која су данас упућена Вучићевом адвокату било је и зашто Вучић не подноси тужбе због увреда које се њему упућују, на шта је Палибрк одговорио да је то став председника, упркос томе што, како каже, многи вређају и њега и његову породицу на дневном нивоу.

- Његов став је да се као лав бори у политичкој арени, да не злоупотребљава суд, ја сам против тог става и сматрам да он треба да тужи - закључује Палибрк.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

kole

20.01.2021. 01:24

Dok se Vučić bori da zaštiti narod od korone, nabavlja vakcine, respiratore, gradi bolnice, Jeremić bi da ga zamlaćuje po sudovima jer mu je rekao da je lopov. To je ono kad mislite samo o sebi i političkim poenima

Dejan

20.01.2021. 07:18

Vuk Jeremić bio je preterano ambiciozan političar, koji je težio tome da ima što veću popularnost i moć i nije birao sredstva za ostvarivanje tih svojih ciljeva. Ali svemu dođe kraj, ovo je samo njegov pokušaj da bude prisutan u medijima kako bi dobio neki politički poen.