ТРАЖЕ ДА УРЕЂУЈУ "ДНЕВНИК": Опозиција припремила четири захтева која износе на сто уочи наставка преговора о изборним условима

Д. МИЛИНКОВИЋ

19. 01. 2021. у 11:12

ТРАЖЕ ДА УРЕЂУЈУ ДНЕВНИК: Опозиција припремила четири захтева која износе на сто уочи наставка преговора о изборним условима

Архива

ДИЈАЛОГ власти и опозиције о изборним условима највероватније ће почети у априлу, односно тек након што Европски парламент усвоји извештај о Србији, на који је иначе поднето скоро 400 амандмана, a затим и делегира своје представнике који ће бити посредници у овом процесу.

Према нашим информацијама, ЕП највероватније неће именовати специјалног изасланика за изборни процес у Србији, како је било неких предлога. У њихово име требало би да буду присутна два или три европарламентарца, a обриси формата дијалога и списак учесника почеће да се дефинише ове недеље, за када је планиран разговор шефа српског парламента Ивице Дачића и председника Спољнополитичког одбора ЕК Дејвида Мекалистера.

Једно место за столом практично је већ резервисано за посланика из Европске народне партије Владимира Билчика, аутора нацрта извештаја за Србију, док ће остале "медијаторе" највероватније делегирати остале по снази групе у ЕП - социјалдемократе (могуће опет Тања Фајон) и "Обновимо Европу" Емануела Макрона или "Зелени".

Међутим, ко ће све седети са друге стране стола, поготово у име опозиције, засада је једначина са више непознатих, јер у овом делу политичке сцене влада општа конфузија о томе ко би требало да учествује у дијалогу, с ким да се преговара и који захтеви да се истакну.

Како сада ствари стоје, део опозиције припрема најмање четири одвојене платформе за ове преговоре.

Најдаље је отишао блок Странка слободе и правде Драгана Ђиласа, део Демократске странке коју предводи Зоран Лутовац и Покрет слободних грађана, на чијем је челу Павле Грбовић. Они се залажу за оснивање посебног министарства које би се бавило изборима и које би водиле нестраначке личности, а на списку њихових захтева је и професионализација изборне администрације, забрана функционерске кампање и отварање медија за критичаре власти. Спекулише се и да ће ове странке тражити увођење неке врсте независног колегијума за јавне сервисе, односно тела које би надзирало уређивање информативних емисија.

На свом документу за међустраначки дијалог ради и Скупштина слободне Србије, уз помоћ Народне странке Вука Јеремића и Двери Бошка Обрадовића. Изборне услове, на основу предлога које је дала ЦРТА, најављује и група партија и покрета међу којима су СДС Бориса Тадића, Нова странка, Не давимо Београд, "1 од 5 милиона"... Ту су и СПАС који води Александар Шапић и ДСС Милоша Јовановића, који траже да у дијалогу не учествују емисари из Брисела.

За Бојана Клачара, из ЦеСИД, који је учествовао у разговорима о изборним условима пред парламентарне изборе одржане прошлог јуна, то што опозиција и даље не може да се договори око заједничког наступа и захтева рефлексија је фрагментираности политичког живота у Србији:

- У нашем јавном животу тренутно делује око 30 опозиционих странака, покрета, иницијатива, међу којима постоји веома мало или нимало сарадње и координације. Онда се та ситуација само прелива на све аспекте, попут дијалога. Добро је да он укључи различита мишљења, али да на неки начин постоји нека граница. Уместо да свака од странака која учествује у разговорима има своју платформу, било би сврсисходније да се договоре око једне или две или да се слични предлози максимално групишу по областима - за медије, финансирање кампање... Ако дијалог не буде имао фокус, то ће бити веома лоше.

Поводом захтева да се оснује посебно министарство за изборе, Клачар сматра да се то у овом моменту не чини реалним:

- Тешко је замислити како би тај ресор функционисао, то није нешто што је пракса у свету, мени макар није познато да је то негде било имплементирано. Друго, увођење новог ресора захтевало би и промену закона о Влади и министарствима. Треће, и најважније, то министарство би требало да има контролну улогу, а опозиција је већ предложила професионализацију изборне администрације. Мислим да је много боље изместити контролу изборних процеса у једно такво професионално тело којем ће бити гарантована независност и које ће наставити да постоји и након ових избора и нове владе.

САНДА ПРЕДЛАЖЕ ИЗБОР ДВА ДЕЛЕГАТА

ПОЈЕДИНЕ опозиционе странке траже и да се лимитира број учесника који ће у њихово име учествовати у дијалогу. Тако је потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић тражила да дијалог власти и опозиције о изборним условима буде што концизнији и да се опозиција договори која ће два преговарача делегирати да учествују у том процесу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)