КОСТИЋ ДА НАПУСТИ ЧЕЛО САНУ: Протест испред Академије због изјаве председника ове институције о КиМ

В. Н.

16. 01. 2021. у 20:56

КОСТИЋ ДА НАПУСТИ ЧЕЛО САНУ: Протест испред Академије због изјаве председника ове институције о КиМ

Скуп незадовољних грађана / Фото М. Анђела

ИСПРЕД Српске академије наука и уметности данас је одржан протест, како је наведено у позиву за његово одржавање, против "антиуставних иступања" председника САНУ Владимира Костића о Косову и Метохији и затражено је од академика да покрену иницијативу за његову смену.

Скупу је присуствовало неколико стотина грађана, а обратили су се независни народни посланик и бивши члан СПАС Владан Глишић, директор Института за европске студије Миша Ђурковић и студент Правног факултета Немања Вучковић, иначе и организатори протеста.

Костићу је замерено што је недавно, гостујући у телевизијској емисији Њузмакс Адрије, у којој га је водитељка подсетила на његову изјаву из 2015. - да КиМ није ни де факто ни де јуре у саставу Србије и да би то неко требало да саопшти народу - казао да "нико у овом народу, па чак ни црква, нема тапију над истином када су Косово и Метохија у питању", те да "статус кво не постоји".

- Изјаве Костића су интелектуално непристојне и неодговорне - рекао је Глишић, уз констатацију да би остали академици требало да се "пробуде" и да се "сете" да им један човек урушава ауторитет и углед.

Да је изјава Костића "опасна" и "штетна", сматра и студент Немања Вучковић, који је упитао председника САНУ зашто свој став није формулисао у сагласју са црквеним великодостојницима.

- Имамо став игумана манастира Високи Дечани да је реч о погрешној и штетној изјави Костића, која руши наде Срба на КиМ. Академик Костић када наступа, он то чини у име Академије. Поручујемо му да нећемо дозволити да се Устав Србије гази - рекао је Вучковић.

Ђурковић је апострофирао чињеницу да први пут у историји "српски народ долази да протестује против своје академије и њеног челника":

- Како је могуће да председник САНУ јавно крши Устав. Изјави Костића су се понајвише обрадовали у Тирани и Приштини.

Он је остале академике позвао да се огласе и да се види "да ли је то и њихов став".

МИНУТ ЋУТАЊА

ПРОТЕСТ је отпочео минутом ћутања у знак сећања на убијеног лидера ГИ "Слобода, демократија, правда", Оливера Ивановића. Изнад говорника на платоу испред САНУ стајале су спојене српска државна и стара црногорска застава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

raca

17.01.2021. 06:54

Samim sticanjem diploma učenjem i znanjem nemate pravo da budete po vašem mišljenju i pametni da govorite u ime nacije i proglašavate nešta što je samo po vašem mišljenju tačno.Evo ja mislim da ste vi gospodine Hrvat i tako govorite o kosovu .