СПИСАК ТАЧИЈЕВИХ ЖРТАВА ДО 15. ФЕБРУАРА: Ево како се особе које су претрпеле злостављање од стране "Змије" могу пријавити

Танјуг

08. 01. 2021. у 13:48

СПИСАК ТАЧИЈЕВИХ ЖРТАВА ДО 15. ФЕБРУАРА: Ево како се особе које су претрпеле злостављање од стране Змије могу пријавити

Фото: Архива

СУДИЈА за претходни поступак Специјализованих већа (тзв.) Косова са седиштем у Хагу наложио је Служби за помоћ жртвама ОВК да му до 15. фебруара поднесе извештај о броју поднетих захтева за статус жртве у поступку против некадашњих шефова ОВК Хашима Тачија и других.

Пријава потенцијалних жртава почела је након хапшења Тачија и осталих оптужених и обелодањивања оптужнице против њих почетком новембра прошле године.

Према правилима тог суда, познатог као Суд за злочине ОВК, за статус жртве могу да аплицирају лица која могу да покажу да су лично претрпела штету, физичку, менталну или материјалну, као директну последицу кривичних дела наведених у потврђеној оптужници.

О добијању статуса жртве одлучује судија за претходни поступак, а подносиоци имају право жалбе на одлуку судије.

У циљу подношења извештаја Службе, судија је Секретаријату суда наложио да Служби за заштиту и помоћ жтвама ОВК обелодани целу оптужницу против Тачија и осталих с редакцијама (које се тичу махом имена жртава и сведока).

Такође, Служби је наложио да се уздржи од оделодањивања било ког детаља из оптужнице било којој особи.

Јавности, али и одбрани сада је доступна само редигована оптужнице, због заштите идентитета жртава, како би се спречило утицање на сведоке и жртве.

Када судији стигне извештај, њега ће моћи да добију и тужилашво и одбрана, а Служба треба да укаже да ли он треба да буде “рекласификован” за њих или да, ако је могуће, буде јавно објављен.

Тужилаштво и одбрана имаће 10 дана да се пред судијиом изјасне поводом извештаја Службе о поднетим захтевима особа које тврде да су жртве Тачија и осталих оптужених шефова ОВК.

Што се тиче заштите идентитета жртви, судија је наложио Служби за заштиту жртава да сваком подносиоцу захтева додели псеудоним - бројем, без обзира да ли је подносилац захтева тражио заштитне мере или није.

Тако додељени псеудоним треба да се користи као једини идентификатор жртве, како у јавним тако и у (строго) поверљивим поднесцима, осим ако надлежно судско веће не одлучи другачије, наводи се у одлуци судије која је данас објављена.

Према правилима Специјалног суда, да би пријава била потпуна, потенцијалне жртве - подносиоци, морају да наведу доказ о идентитету, и где је потребно, сродничко и/или законско старатељство, комплетне личне податке, да попуне све релевантне делове апликације и да јасно наведу датум и место злочина. као и претрпљену штету.

У мери у којој могу, подносиоци апликације треба да поднесу релевантну и довољну документацију и да је потпишу лично или њихов законски старатељ.

Тачи је оптужен за низ ратних злочина и злочина против човечности заједно са некадашњим члановима главног штаба ОВК Кадријем Весљијем, Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најраније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову и Метохији, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Та дела су, како се сумња, извршили припадници ОВК над стотинама цивила и лицима која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су била против ОВК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)