"СРБИЈИ СЛОМИТИ КИЧМУ И УКИНУТИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ": Портал Дојче веле и хрватски Јутарњи лист упутили језиву поруку нашој земљи!

Novosti online

14. 12. 2020. у 10:21

УТИЦАЈНИ хрватски портал Јутарњи.хр пренео је касно синоћ текст још утицајнијег немачког портала Дојче веле којим се шаље јасна порука да Србија не сме остати усправна и да је једино решење за простор Западног Балкана да се Србији поломи кичма и укине Република Српска!

СРБИЈИ СЛОМИТИ КИЧМУ И УКИНУТИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Портал Дојче веле и хрватски Јутарњи лист упутили језиву поруку нашој земљи!

Фото: Принтскрин

Текст у коме се истиче да је јака Србија на челу са Александром Вучићем кључни проблем за успостављање мира на Балкану потписала је оснивачица и председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко.

Бисерко у тврди да је циљ Београда "заокруживање осовине Београд-Бањалука-Подгорица-Косовска Митровица" и да такав план мора бити осујећен.

- Таква политика Србије има снажан утицај на односе у региону, јер делује као дестабилизујући фактор који преко српских заједница у свим суседним земљама спречава интеграцију и консолидацију тих земаља. Београд полази од тога да је успоставио добре "дипломатске односе са свим центрима моћи у свету" и да је тиме добио на геостратешком значају. Током последње четири године Београд је успео да дође до Трампове администрације, што га је охрабрило да појача своје сметајуће присуство, како у Босни, тако и у Црној Гори и на Косову, чак до тачке која је отварала могућност "рекомпозиције" Балкана - каже Бисерко.

У тексту препуном неоснованих оптужби на рачун Србије и посебно председника Вучића, Бисерко сугерише да међународна заједница мора да "уклони малигни утицај српских претензија" у БиХ, што недвосмислено значи укидање Републике Српске и коначно стварање унитарне Босне и Херцеговине.

- Да би Босна постала функционална држава нужно је пре свега ставити тачку на промену граница и спречити утицај, како Србије. Посебно је опасан два века дуги империјализам Србије. Реафирмацијом постојећих граница уз чврсто јемство међународне заједнице могуће је уклонити малигни утицај свих претензија, посебно оних српских, и тек је тада могуће очекивати да се три народа у Босни окрену властитој агенди. То подразумијева и успостављање државног идентитета, јер без тога се оставља простор дезинтеграцијским трендовима - истиче Соња Бисерко. 

Дакле, према речима Соње Бисерко, тачније оних у чије име она "случајно" иступа, баш у овом тренутку, циљ је сломити тек усправљену Србију и онемогућити заштиту минимума српских националних интереса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (70)