ДАЧИЋ "УСПОРИО" ЗАКОНЕ: Нови парламент усвојио по хитном поступку три од 14 законских прописа

С. С. Р.

14. 12. 2020. у 10:23

СКУПШТИНА Србије расправљала је од почетка новог сазива о три закона по хитном поступку, док је о 14 полемисано по редовној процедури.

ДАЧИЋ УСПОРИО ЗАКОНЕ: Нови парламент усвојио по хитном поступку три од 14 законских прописа

Председник Скупштине Ивица Дачић/ Фото Танјуг

Овако је почело да се остварује обећање председника законодавног дома Ивице Дачића "да више неће бити брзих доношења аката, осим у изузетним случајевима", што је била бољка претходног посланичког тима.

Наиме, од 2016. па до избора у јуну 2020. године, готово 40 одсто закона имало је "ознаку" хитности. Тако је 348 усвојено по редовној процедури, а 207 по убрзаној, због чега је из ЕУ неколико пута стизала и опомена. Иако је мандат морао да започне хитним усвајањем ребаланса буџета за 2020, а затим и акта о казнама за непоштовање мера због пандемије вируса корона, Дачић је касније седнице увео у мирнији темпо.

- Радимо по редовном поступку, нема хитних, а седнице се заказују седам дана унапред. Закон најмање 15 дана борави у скупштинским одборима, јер кад је по хитном поступку, већ сутра мора у пленум, а одбори о томе не расправљају на одређени начин - навео је Дачић.

Према Пословнику, Влада може да тражи да усвајање закона буде "убрзано" само ако се њиме "уређују питања и односи настали услед околности које нису могле да се предвиде, а недоношење закона могло би да проузрокује штетне последице по живот и здравље људи, безбедност земље и рад организација, као и ради испуњења међународних обавеза и усклађивања прописа с ЕУ". У том случају, седница парламента се заказује 24 часа пошто је документ стигао у парламент, па су се често чуле примедбе да посланици који о њему треба да полемишу, немају времена ни да га честито прочитају.

Убрзаним ритмом у протеклом сазиву расправљало се о законима из свих области, а тешко да се може рећи да су испуњавали услове хитног поступка. Ова навика да се на законе ставља ознака "хитно" траје малтене од увођења вишестраначја. Највише брзих усвајања било је 2008. године и то чак 92 одсто, а најмање 1994. - седам процената.

СТАТИСТИКА

ТОКОМ 2016. године готово половина закона била је "хитна" - 42 су донета по редовној, а 39 по убрзаној процедури. У 2017. однос је био 50 према 37, док су годину касније посланици о 114 закона полемисали мирним, а о 92 "тркачким" темпом. У 2019. било је мање хитних - 31, наспрам 81 по редовној процедури. До истека мандата ове године, посланици су ставили печат на 69 закона, од чега је осам било "хитно".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)