МИНИСТАР ВУЛИН ПОРУЧИО: Председник Вучић чини све да Српска буде економски развијенија, политички заштићенија, али и сигурнија

Новости онлајн

03. 12. 2020. у 13:58

- СВАКО угрожавање безбедности и мира у Републици Српској је угрожавање безбедности и мира Републике Србије.

МИНИСТАР ВУЛИН ПОРУЧИО: Председник Вучић чини све да Српска буде економски развијенија, политички заштићенија, али и сигурнија

Фото: Министарство одбране

- Свака несрећа која се деси у Србији подједнако је несрећа и за грађане Републике Српске. Зато ми имамо обавезу да сарађујемо, да унапређујемо своју сарадњу, зато имамо обавезу да свакодневни живот и грађана Србије и Српске учинимо безбеднијим и сигурнијим - изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин после састанка са колегом из Републике Српске Драганом Лукачем. 

Министар Вулин је на почетку обраћања истакао да "спроводећи договор председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика сваки министар своју прву посету мора да учини свом народу у својој Бањалуци. Ја данас имам то задовољство и ту част да будем у Бањалуци први пут као министар унутрашњих послова и да искажем своју спремност за наставак и унапређење сарадње између МУП-а Србије и МУП-а Републике Српске."

- Пуно је области на којима смо заједно а суштински све може да се сведе у једну реченицу - све што је потребно Републици Српској, а Република Србија може да учини и да биће дато и обезбеђено. Председник Александар Вучић, од тренутка када је постао председник Владе, а онда и Републике Србије чини све да Српска буде и економски развијенија, политички заштићенија али да буде и сигурнија. То је мој посао и ја ћу наставити то да радим - поручио је министар Вулин.

- Договорили смо се данас да већ идуће године организујемо заједничку вежбу наших специјалних јединица, било на територији Српске или Србије, да наставимо са школовањем и обучавањем, да наставимо са интензивном разменом свих обавештајних података о организованим криминалним групама и појединцима који угрожавају безбедности грађана и Србије и Српске, који крше закон са обе стране Дрине. Договорили смо се да наставимо са процесом школовања, обучавања и када је у питању Хеликоптерска јединица Републике Српске, односно МУП-а Републике Србије, али и када је потребна обука за било коју од специфичних делатности које су важне полицијским службеницима, а Република Србија може да је пружи. Сви безбедносни капацитети Србије на располагању су Републици Српској. Република Српска је наш приоритет, а безбедност и сигурност грађана Републике Српске су нам важни колико и безбедност и сигурност грађана Србије - поручио је министар Вулин.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Ми ћемо сарађивати и учинити све да наш свакодневни живот буде сигурнији и бољи. Илегалне миграције подједнако погађају и Србију и Српску, илегалне миграције, које са собом носе бројне ризике, морају и могу да се решавају заједно. Ми смо често сведоци да и велике и моћне земље које чине ЕУ немају јединствену политику када су у питању миграције, а ми онда морамо да се боримо да сачувамо свакодневни живот наших грађана, да буде што је могуће мање угрожен од последица миграторних кретања за које нисмо нимало криви и нимало одговорни. Тако нас је запало, једноставно смо ту и са злом и том невољом морамо да се боримо заједно. Претње од тероризма никада нису мале. Модерни свет је глобално село у коме се свако зло може десити на сваком делићу планете. Не можете га можда ни сваки пут предвидети, ни очекивати ни спречити, али морате дати све од себе да сваки дан припремате да то може да се деси. Ту Република Српска и Србија морају да раде заједно - изјавио је министар Вулин.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је "и раније постојала веома добра сарадња са министром Вулином и додао да ће она бити настављена нарочито у областима имиграција и борбе против тероризма, борбе против свих видова и облика организованог криминалитета.“

- Што се тиче саме сарадње између министарстава, до сада смо имали помоћ у школовању наших кадрова на полицијској академији Србије, али и сарадњу и по другим видовима између наших специјалних антитерористичких јединица и Жандармерије, које ћемо и у наредном периоду свакако наставити, унапредити кроз одређене вежбе и размену опреме, али свакако кроз вежбе које ће допринети бољој организацији и бољем функционисању и наше специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије. Такође, можемо да рачунамо на помоћ Министарства унутрашњих послова Републике Србије кад је у питању обука наших кадрова кроз различите видове - рекао је министар Лукач.

Министар је најавио и скоро потписивање споразума између два министарства о заједничкој сарадњи и обуци пилота и техничара из Српске заједно са пилотима и техничарима и Хеликоптерском јединицом Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)