ХВАЛА ВАМ ШТО СТЕ БОМБАРДОВАЛИ СРБЕ: Чиме је то Бајденов син толико задужио Албанце са Косова и Метохије?

Novosti online

02. 12. 2020. у 21:40

ХВАЛА ВАМ ШТО СТЕ БОМБАРДОВАЛИ СРБЕ: Чиме је то Бајденов син толико задужио Албанце са Косова и Метохије?

Фото Танјуг/АП

НА Косову и Метохији се још од 1999. године креира култ Америке и НАТО - атлантистичка религија која има своје богове. То је део политичког фолклора тзв. Косова и желе да покажу да су већи Американци од самих Американаца – коментарише политиколог са КиМ Стефан Филиповић подизање споменика преминулом сину Џоа Бајдена, на путу Гњилане-Урошевац.

Пут од 35 километара у близини кампа Бондстил, такође, носи име Бајденовог покојног сина Џозефа, а добио га је током последње посете Џоа Бајдена тзв. Косову док је био потпредседник Америке 2015. године.

Филиповић ове потезе Приштине пореди са периодом старе Грчке кад су се статуе подизане обожаваним боговима, а врховни бог за Приштину је, каже он, Америка и њени представници.

- То је очекивана политика тзв. косовске политичке елите, која једноставно мора да покаже да није проамеричка, него чисто - америчка. Они желе да буду већи Американци, „Бајденовци“ од самог Џозефа Бајдена. То је овде нормална ствар, тако је било и са Клинтоном, Рикером, Мадлен Олбрајт, дакле, људима који су живи, и то је део политичког фолклора савременог тзв. Косова у коме ми данас живимо - наводи Филиповић.

https://www.facebook.com/reporteri/posts/3892558810755465

Чиме је Албанце задужио Бајденов син

Гледано са позиције политичког интереса албанских елита, не народа који од тога нема никаве користи, овакви потези су сасвим рационални, јер су у питању људи који ће њих подржавати, односно, које ће они морати да слушају.

- Ово је начин да их одобровоље, умилостиве... Мене све то подсећа на средњовековну традицију када је, пре преговора две стране, једна од њих да би одобровољила другу слала поклоне да је мало омекша - каже наш саговорник.

Филиповић истиче да је тзв. Косово „окупирано“ таквим бистама и споменицама и да много Универзитета и улица носе имена управо америчких званичника.

Аналитичар Агим Шахими, међутим, каже да албански народ у целом региону вековима изражава захвалност Америци, као и они њима и да су таква пријатељства дуготрајна.

Фото: ЕПА

Споменици – албанско хвала за бомбардовање Србије

- Ако се вратимо у новију историју од 1990. до данас, Американци су увек били уз Албанце на тзв. Косову. Сви амерички председници, било да су демократе или републиканци, када је у питању тзв. Косово, имају исти став. Према томе, Џо Бајден, нови председник Америке, увек је био против неправде и хтео је да прошири демократију на целом Балкану, посебно на јужном делу Балкана - каже наш саговорник.

Што се тиче младог Бајдена, Шахими каже да је он био велики лобиста за тзв. косовску правду, веома ангажован и посвећен циљевима косовских Албанаца, а и као део Оебсовог тима обучавао је локалне тужиоце и судије. Дакле, као и његов отац Џо Бајден залагао се за "истину", закључује он.

- Албански народ је захвалан свима који су дали глас да се (тзв.) Косово ослободи и да се бомбардује Југославија. То је приказано споменицима Американцима и улицама које носе њихова имена, али и имена Британаца и Француза. Ми нисмо имали други начин да им узвратимо захвалност - каже Шахими.

Он сматра да би лако могло да се деси да Џо Бајден дође на тзв. Косово а ако односи и дијалог буду ишли у добром правцу, он ће можда посетити и Србију, с намером да на Балкану буде мир и демократија.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)