И БАЈДЕНУ СЕ САД УЛАГУЈУ СПОМЕНИКОМ: Приштина наставља по старом рецепту - овако се додворавају Западу

Д. ЗЕЧЕВИЋ

02. 12. 2020. у 10:00

И БАЈДЕНУ СЕ САД УЛАГУЈУ  СПОМЕНИКОМ: Приштина наставља по старом рецепту - овако се додворавају Западу

Фото АП

ПОСТАВЉАЊЕМ споменика Боу Бајдену - покојном сину новоизабраног америчког председика Џозефа Бајдена - који је крајем протекле седмице откривен на путу Гњилане - Урошевац, Албанци настављају да се додворавају Западу, односно САД које сматрају савезником.

Према наводима приштинских медија на албанском језику, споменик је постављен на иницијативу градоначелника Гњилана Љуфтија Хазирија, који је том приликом изразио захвалност Џозефу Боу Бајдену, јер је "оставио солидарност на Косову".

Уз подсећање да је споменик постављен поред пута који такође носи име покојног сина америчког председника, Александар Гуџић, историчар из Грачанице, истиче да пракса постављања обележја и називање улица по личностима значајним у америчком јавном и политичком животу, траје више до две деценије.

- Политичке елите на Косову и косовска јавност граде друштво на наративу о искључиво српској кривици за рат током 1999. године и на, како истичу, репресији Слободана Милошевића, односно о искључивој жртви албанског народа, али и америчкој помоћи.

БИЋЕМО ОЧИ У ОЧИ

ШТА ћемо када се светска дешавања промене и америчка империја посустане, односно када се Срби и Албанци нађу очи у очи без америчких представника? - пита историчар Гуџић. - Ми живимо вековима овде и наставићемо да живимо једни поред других, али треба мислити о том тренутку и будућности. Јер оваквим фолклором доводи се у питање и наш добросуседски однос.

Албанска јавност је креирана у том правцу да су се САД умешале у сукоб на Косову како би зауставили наводно етничко чишћење на КиМ које је вршио Милошевић и у том наративу важно место заузима породица будућег председника САД.

Фото АП

Гуџић наглашава да је давање назива улицама, путевима, па чак и јавним установама, израз извесне захвалности за оно што су те личности, по мишљењу албанског јавног мњења, добро урадиле на Косову. Међутим, овај историчар опомиње да је за ратна дејства потребно двоје, па и да је зато неопходно објективније и реалније сагледавање ситуације.

- Јасно је да албанско друштво и целокупна јавност на Косову једнострано гледају на сукобе током 1999, али и на ратове који су претходили разбијању Југославије. Међутим, бојим се да им то неће донети ништа добро, јер се албанске елите на Косову понашају као да је историја дала последњу реч и да албанска империја нема "рок трајања".

Истичући да је на делу "американизација Косова" Зоран Влашковић, новинар и публициста са Космета, подсећа да у готово сваком граду на Космету од 1999. по десетак улица носи назив неког живог или покојног америчког политичара и напомиње да Бил Клинтон у истоименом булевару у Приштини има своју бисту у природној величини, као и Медлин Олбрајт чије се обележје налази у самом центру града.

Фото АП

- Бројне улице на Косову, па чак и школе зову се по Билу и Хилари Клинтон, Медлин Олбрајт, Веслију Кларку, Тонију Блеру, па чак и по Џорџу Бушу, иако је он указом од 26. јуна 2001. некадашњу ОВК ставио на листу терористичких организација - наглашава Влашковић и подсећа да је десетини припадника бивше ОВК забрањен улазак у САД.

Влашковић указује и да католичка катедрала у центру Приштине "сече" булеваре Била Клинтона и Џорџа Буша. Такође, хотел недалеко од Приштине зове се "Авијано", а једна ауто-школа носи име Веслија Кларка, у знак сећања на бомбардовање тадашње СРЈ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)