НОВИ ПРИТИСАК НА СРБЕ НА КОСМЕТУ: Поднета кривична пријава против председника општине Грачаница због изјаве о срамном билборду ОВК

Д.З.

01. 12. 2020. у 22:13

НОВИ ПРИТИСАК НА СРБЕ НА КОСМЕТУ: Поднета кривична пријава против председника општине Грачаница због изјаве о срамном билборду ОВК

Фото: Printskrin

ГРАНИТ Гаши, заменик председника Скупштине општине Грачаница, поднео је данас кривичну пријаву против председника ове општине Срђана Поповића због његових изјава о билборду "Слобода има име – ОВК", постављеном у селу Кишница надомак Грачанице.

Наиме, у пријави се наводе спорним Поповићеве изјаве да је постављање билборда на улазу у Грачаницу изазвало узнемирење мештана односно да представља провокацију и претњу по стабилност ситуације. Заправо, Поповић је, према мишљењу Гашија, починио кривично дело "злоупотребу службеног положаја или службеног овлашћења" и "постицање раздора и нетрпељивости".

Српска листа захтева хитну реакцију међународних представника и јасно и гласно одређење када је у питању увођење вербалног деликта.

- Посебно је иритантно да стотине изјава мржње и увреда на рачун српског народа од стране политичких представника Албанаца, никада нису процесуиране нити су они који су их изрекли позвани на одговорност. Политика двоструких аршина на штету српског народа је апсолутно неприхватљива и срамна-истичу из СЛ.

- Ко се усудио да постави такву провокацију на улазу у једну од највећих српских општина? То треба истражити. Посебно забрињава чињеница да је плоча постављена само неколико десетина метара од домова неких српских породица које су остале у рударском насељу Кишница. И без овог догађаја изложени су сталном страху за своју сигурност" цитат је изјаве Срђана Поповића који је Гаши навео у пријави а који су пренели електронски медији на Косову и Метохији. Иначе, поменути билборд "Слобода има име – ОВК", постављен је на прилазу Грачаници идући из правца Гњилана на неколико стотина метара од српских кућа у селу Кишница пар дана након одвођења у Хаг четворице вођа бивше ОВК, оптужених за ратни злочин. Одмах после постављања билборда уследили су напади на породицу Трајковић чија се кућа налази надомак пута због чега је председбик Поповић дао изјаву медијима да је постављање билборда било повод за ове нападе. Реагујући на поменуте пријаве, Српска листа је навела да се на “тлу Европе, у 21. веку пред очима европске и светске јавности, али и сијасет међународних организација на Косову и Метохији, српском народу се уводе антицивилизацијске забране и крши право на слободу говора”.

- Након срамног и неоснованог поступка и пресуде против члана председништва Српске листа Ивана Тодосијевића за изнете ставове о Рачку, данас је албански локални званичник поднео кривичну пријаву против Србина градоначелника Грачанице Срђана Поповића, због изјаве поводом провоцирајућих билборда постављених у већински српској средини који величају “вредности” ОВК, а све као део ширег плана да се на Косову и Метохији успостави вербални деликт као ново средство институционалног притиска на српски народ- саопштила је српска листа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)