ОДЛУКА СУДА У ХАГУ: Саљиху Мустафи продужен притвор

tanjug

24. 11. 2020. у 09:22

ОДЛУКА СУДА У ХАГУ: Саљиху Мустафи продужен притвор

Фото: Принтскрин

СУДИЈА за претходни поступак Специјализованих већа Косова (познатих и као Суд за злочине ОВК) продужио је притвор некадашњем комаданту у ОВК Саљиху Мустафи, оптуженом за злочине КИМ 1999. године.

Притвор му је продужен због опасности од бекства, опасности да ће ометати постуак и да би могао да почини нова кривична дела уколико се нађе на слободи, наводи се у одлуци који је донео судија Николас Гију.

На ову одлуку Мустафина одбана може да уложи жалбу жалбеном већу суда.

Мустафина одбрана тражила је од судије да му укине притвор и омогући одбрану са слободе наводећи да против њега нема доказа али и да ће се одавати на сваки позив суда, док је тужилаштво указало да бројне ризике његовог пуштања и тражило продужење притвора, што је судија прихватио.

Судија није прихватио разлоге одбране и сматра да Мустафа и даље треба да буде и притвору.

Он је ухапшен 24. септембра и изручен Хагу где се налази у притвору и чека суђење по оптужницо која је потврђена 12. јуна, а објављена 28. септембра.

У њој се поред осталог наводи да Мустафа сноси појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Терети се у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Он је на статусној конференциј крајем октобра негирао по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)