ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ: Екстремисти напали у центру Грачанице, мора се појачати безбедност у српским срединама

Д. ЗЕЧЕВИЋ

21. 11. 2020. у 17:51

ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ: Екстремисти напали у центру Грачанице, мора се појачати безбедност у српским срединама

Фото: Youtube/Jorginjoo

- ДАНИМА упозоравамо да ће екстремистички испади Албанаца у централном делу Косова и Метохије ескалирати уколико се не предузму одлучне превентивне мере.

То се нажалост и догодило – наводи се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, који је реаговао поводом синоћњег покушаја паљења српске заставе крај споменика Милошу Обилићу у центру Грачанице.

Директор Поповић је опоменуо да су се екстремисти синоћ осмелили да нападну сам центар Грачанице, где су покушали да спале споменик Милошу Обилићу и српску тробојку и то је спречено спонтаном реакцијом житеља Грачанице.

- Очекујем да међународно безбедносно присуство у српским срединама на централном Косову и Метохији буде хитно појачано и да на Приштину буде извршен притисак како би се ускратила политичка подршка екстремистичким групама. Недопустиво је, такође, да у српским срединама на централном Косову и Метохији такозване косовске безбедносне снаге и специјалне полицијске јединице парадирајући оклопним транспортерима демонстрирају силу у функцији застрашивања и онеспокојавања Срба, уместо да се баве обуздавањем албанских екстремистичких група. Формације, које су делом састављене од некадашњих припадника УЧК, не могу бити гаранција безбедности српског народа и ефикасан одговор на појачане провокације албанских екстремиста - навео је у саопштењу директор Петковић.

Он је Србе на Косову и Метохији замолио да наредних дана буду обазриви, али и уздржани, како не би давали поводе екстремистима за безбедносну дестабилизацију ширих размера.

- Наглашавам да су провокације ове врсте посебно опасне у данима када је српски народ у жалости због упокојења патријарха Иринеја, због чега они који се старају о безбедности на Косову и Метохији морају осигурати нашем народу да жали у миру – закључује у саопштењу за јавност Петар Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Varto Marx

21.11.2020. 21:35

Nije prvi ni poslednji put. Sve dok Srbin ne udje na Kosmetu nema slobodne demokratije i mirnog zivota. Sta Beograd vise ceka da zapad rijesi Srpski problem koji su oni sami ovo uradili da bi Srbina unistili, na svoje tlo. Dokle ce narod na Kosmetu da ovako pati