ПРОТЕРАЛИ СРБЕ, САД СЕ ПЛАШЕ ЊИХОВЕ НАЈЕЗДЕ: Расправа у парламенту о наводној угрожености Албанаца на северу КиМ

Д. ЗЕЧЕВИЋ

04. 11. 2020. у 08:00

ПРОТЕРАЛИ СРБЕ, САД СЕ ПЛАШЕ ЊИХОВЕ НАЈЕЗДЕ: Расправа у парламенту о наводној угрожености Албанаца на северу КиМ

Фото И. Маринковић

ВИШЕ је разлога због којих су посланици приштинског парламента у понедељак отворили расправу о наводно угроженим правима Албанаца на северу Космета.

Није им једини циљ инфилтрирање у тај део Космета где су одувек били незнатна мањина и где их готово није ни било. Иза свега се крије и план да анулирају наводе о етничком чишћењу Срба са њиховог вековног подручја, а све уочи подизања оптужница против лидера тзв. ОВК.

Тако политички представници Срба објашњавају зашто су баш у овом тренутку албански посланици отворили расправу о "протеривању и дискриминацији" на северу Космета. Пре два дана у приштинском парламенту могли су се чути и наводи да на северу "постоји око 500 имања Албанаца која су заузели Срби", да "Србија наставља колонизацију изградњом 300 кућа у Сунчаној долини у којој ће живети 1.500 Срба из Србије", да Београд има "нацрт планова за довођење још Срба"...

Игор Симић, потпредседник Српске листе и шеф посланичког клуба ове партије у Скупштини Kосова, каже, за "Новости", да је та тема отворена с јасним политичким циљем и нетачним подацима.

- Није реткост да се у косовској скупштини север и северне општине нађу на мети разних неоснованих оптужби. Тиме се нападају сви Срби, што је тужно јер је циљ оваквих навода да се скрене пажња јавности с реалних проблема грађана.

Симић је зато одлучио да се са скупштинске говорнице директно обрати грађанима који не живе на северу КиМ и који би због нетачних података могли да дођу у заблуду:

- Спремајући се за ову расправу помислио сам да ли би у овој скупштини икада било могуће да се расправља о обесправљености Срба у Гњилану, Пећи, Ђаковици, Призрену, Приштини, Јужној Митровици, и схватам да је то немогуће. Јер, тамо или нема или скоро да нема Срба, посебно када говоримо о урбаним деловима ових општина.

МАКЕДОНЦИ ЧУВАЈУ ДЕЧАНЕ

МИСИЈИ Кфора на Косову коју предводи НАТО прикључио се и контингент са 44 војника из касарне "Kузман Јосифовски-Питу" из Тетова, из Северне Македоније. Њихови задаци, како се наводи у саопштењу команде Кфора из Приштине, биће патролирање и обезбеђивање манастира Високи Дечани, као и кампа "Вилађо Италија" који је седиште Регионалне команде Запад у Пећи.

Фото Танјуг

- Остали део контингента радиће као штабни официри у Главном штабу Kфора у Приштини - саопштено је из те војне мисије након церемоније подизања заставе Северне Македоније у штабу Регионалне команде Запад. Д. З.

Он је навео да је невероватно да је група посланика кренула из Приштине да стекне увид у положај Албанаца на северу КиМ, а да на том путу нису себи поставили питање где су Срби из Приштине, Обилића, Вучитрна и Јужне Митровице, и зашто их 21 годину након сукоба тамо нема:

- Не знам шта је већа срамота - што се о обесправљености говори у Приштини, којој данас недостаје 40.000 Срба, или то што су расправу покренуле колегинице и колеге из Јужне Митровице у којој од некадашњих 7.000 Срба, данас живи само свештеник, а и он под 24-часовним полицијским надзором и оградом.

Фото П. Милошевић

Према његовим речима, Северна Митровица је једина истинска мултиетничка урбана средина на Kосову, на шта је као посланик те општине посебно поносан. С друге стране, званични подаци међународних институција указују да је мање од два одсто Срба враћено на Kосово, и да је по томе то јединствен случај у свету.

Симић је указао и да је у Северној Митровици локална самоуправа у периоду од 2014. до 2020. године реновирала 85 кућа, од тога 43 куће Албанцима, као и 70 станова, од којих 40 албанским повратничким породицама.

КРОВ ЗА ПРОГНАНЕ ПОРОДИЦЕ

НАСЕЉЕ Сунчана долина у Звечану, намењено расељеним Србима са Космета, а које је иницирала Влада Србије, почело је да се гради 2016. године. Одмах је наишло на неодобравање Албанаца са КиМ који су већ тада овај пројекат назвали "колонизацијом".

На такве злонамерне опаске које се понављају четири године, из Београда се одговара да не може да се говори о наводној колонизацији људи који су ту одувек живели, и који имају сва документа, као и да се порукама о "колонизацији" заправо шаље сигнал да повратак Срба није пожељан. Иначе, насеље се простире на 14,7 хектара и намењено је за 300 породица.

Д. Р. Ђ.

У склопу реновирања станова свака албанска повратничка породица је добила комплетан намештај и белу технику, новчану помоћ за четири месеца и грант за стварање прихода до 2.000 евра за све који су били заинтересовани. Слични су подаци и за општине Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

- А шта је Општина Јужна Митровица урадила за расељене Србе? - запитао је Симић у приштинском парламенту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bonaparta

04.11.2020. 10:31

Nadam se da naša analitička u obeveštajnim službama vidi ovu providnu igru Šiptara. O čemu se radi? Povežite sa dgđanjima uPreševu i Bujanovcu gde Srba nema u opštinskim strukturama. Igra je da kontrolišu sever da bi se povezali sa Preševo i Bujanovcem. Hitno treba raspustiti opštinske uprave u Preševu i Bujanovcu i uvesti privremenu upravu da se SRBI sa severa KiM ne bi našli u sendviči, jer zapad će podržati pobunu u Preševu i Bujanovcu. Treba sve sprečiti nego lečiti.