ПАУНОВИЋEВА УМЕСТО СЕЛАКОВИЋА? Шема ресора у будућем кабинету Ане Брнабић

С. Ровчанин Томковић/В. Мијатовић

24. 10. 2020. у 09:00

ПАУНОВИЋEВА УМЕСТО СЕЛАКОВИЋА? Шема ресора у будућем кабинету Ане Брнабић

Фото архива

НОВА влада Србије имаће 21 министарство, међу којима су и три нова - за бригу о селу, бригу о породици и демографију и људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Енигма о броју ресора разрешена је јуче када је у парламент, на предлог 167 посланика власти, стигао Предлог закона о министарствима. Скупштина ће данас на седници почети полемику о овом акту, чијим ће усвајањем, највероватније у понедељак, бити постављени темељи за тим у Немањиној 11.

Мозаик о кадровским решењима је при крају, а тачка на све полемике биће стављена сутра, после седнице Председништва СНС, где би премијерка требало да открије сва имена чланова њеног кабинета.

Задужење За ресор за бригу о селу "конкурише" Милан Кркобабић, Фото архива

Засада се зна да ће министар финансија бити Синиша Мали, док је за шефа ресора пољопривреде, шумарства и водопривреде виђен Бранислав Недимовић, који је био први на листи "Александар Вучић - За нашу децу". Ресор ће у новом мандату променити Зорана Михајловић (СНС) и очекује се да преузме енергетику, а још није сигурно да ли ће у њеном садашњем портфељу убудуће бити Александар Антић (СПС).

Фото архива

Министарка туризма могла би да постане Татјана Матић из СДПС Расима Љајића, а правде Маја Поповић, која би на ову позицију дошла из БИА где је саветница. Директорка "Прве петолетке - наменска" Анђелка Атанасковић је најозбиљнији кандидат за позицију министра привреде.

До рокаде би, према незваничним информацијама, могло доћи и у министарствима која се баве безбедношћу. Тако би Александар Вулин, из "војничке" могао прећи у "полицијску" униформу, а садашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић могао би преузети министарство одбране.

Као први тип за министра дипломатије виђен је Никола Селаковић, који тренутно обавља функцију генералног секретара председника Републике. Маја Гојковић, која је пре два дана Ивици Дачићу предала "звонце" председника парламента, највероватније прелази у кабинет министра културе. Новинар Радомир Дмитровић биће једини представник СПАС у Влади и то на месту новог министарства за бригу о породици и демографију.

Ново министарство које ће водити рачуна о селу, највероватније је ресор "скројен" за председника ПУПС Милана Кркобабића, који је у одлазећем кабинету, без портфеља водио рачуна о регионалном развоју и координацији рада јавних предузећа. Најближи месту министра спорта је бивши боксер Ненад Боровчанин, али се помиње и легендарни кошаркашки ас Дејан Томашевић. Све је извесније да ће Златибор Лончар остати први човек здравства. Готово је извесно да ће Ирена Вујовић из СНС бити на челу Министарства заштите животне средине.

Пауновићeва уместо Селаковића?

ДИРЕКТОРКА владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић помиње се као један од најозбиљнијих кандидата за "наследника" Николе Селаковића у Председништву Србије. Наиме, она би, уколико Селаковић преузме функцију шефа дипломатије, могла да дође на његово место генералног секретара председника Републике. Њено име помињано је и у контексту шефа новог ресора за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог.

Фото архива

Још се не зна да ли ће актуелни министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић остати у свом ресору, или би могао бити кандидат за првог човека просвете, уколоко овај фах припадне социјалистима. У тиму премијерке Ане Брнабић, сва је прилика, биће и посланица СНС Марија Обрадовић, која би можда могла заузети позицију министарке европских интеграција. У игри је, спекулише се, и некадашња потпредседница Владе задужена за ЕУ, Сузана Грубјешић.

НОВА ЗАДУЖЕЊА

МИНИСТАРСТВО за људска и мањинска права и друштвени дијалог, биће, између осталог, задужено за питања положаја мањина, националних савета, родне равноправности... Преузеће и део надлежности ресора државне управе који се односи на организације цивилног друштва. Министарство за бригу о селу бавиће се стратешким сагледавањем села и сеоског становништва, док ће Министарство за бригу о породици и демографији преузети послове који су у прошлом сазиву припадали министру без портфеља задуженом за демографију.

Велики број кандидата је у "бубњу" за министарства рада, али и мањинских права и друштвеног дијалога. У односу на одлазећи тим Владе, у новом закону нема иновација и технолошког развоја који је био брига председника СНП Ненада Поповића. Ипак, то не значи да министара без портфеља неће бити, јер могу бити накнадно уврштени.

Лицитација Ирена Вујовић, Ненад Боровчанин, Марија Обрадовић и Дејан Томашевић, Фото архива

ПОЗИВ ОД ШПИРИЋА

ПРВИ позив за посету нови председник парламента Ивица Дачић добио је од колеге из БиХ Николе Шпирића. Шпирић је истакао да је састанак делегација на највишем нивоу увек прилика за нове иницијативе и облике сарадње које парламентарци двеју земаља могу да промовишу. Дачић је јуче добио и честитку од председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића.

Иначе, данас ће, пре почетка седнице, бити одржан први скупштински колегијум новог парламентарног тима, где ће о плану рада говорити председник Дачић, потпредседници и шефови посланичких клубова. Парламент ће владу највероватније бирати у среду, када ће премијерка изнети експозе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)