СИНИША МАЛИ ОСТАЈЕ МИНИСТАР У НОВОЈ ВЛАДИ: Добио сам понуду мандатарке, част ми је због тога

Новости онлине

21. 10. 2020. у 08:30

СИНИША МАЛИ ОСТАЈЕ МИНИСТАР У НОВОЈ ВЛАДИ: Добио сам понуду мандатарке, част ми је због тога

Фото: Принтсцреен

МИНИСТАР финансија Синиша Мали гостовао је у Јутарњем програму ТВ Прва, где јеговорио о економским реформама и саставу нове Владе Србије.

Министар Мали је рекао да је јуче добио "понуду која се не одбија" од председника Александра Вучића и мандатарке Ане Брнабић, рекавши да остаје у саставу нове Владе.

- Синоћ сам имао разговор са мандатарком, и добио сам понуду да наставим да водим ресор финансија. Дакле, да, бићу део нове Владе, и част ми је због тога - рекао је Мали, па се осврнуо на речи Александра Шапића, са ким се на кратко срео пре гостовања у емисији.

- Важно је да се сви ујединимо, и драго ми је да је Шапић решио да прихвати, и што је ушао у тај јединствени блок. Реформе не могу стати, морамо да се боримо, и имамо веома тешких годину и по дана пред нама.

Он је истакао да нам следи борба за свако радно место и да морамо да наставимо тренд економског раста.

- Сетите се само, ми смо до пре неколико година били међу последњима по економском расту, а ове тешке године смо први. Имамо амбициозне и високо дефинисане циљеве - рекао је Мали.

Он је појаснио да ће 2022. године бити и градски избори, и да држава не жели да организује три различите изборне кампање и да за то даје новац из буџета, и да су управо зато расписани избори за годину и по дана.

- Кључ је да све то буде у једном тренутку, не желимо да изгубимо целу годину и да трошимо новац из буџета грађана.

Мали се осврнуо на речи Драгана Ђиласа, који тврди да је дуг Србије много већи него што је званично објављено.

- Ђилас појма нема о јавним финансијама и начину на који функционише економија. Хвала му што је излистао све велике пројекте које је Влада покренула. Дакле, дуг је апсолутно под контролом, и грађани не морају да брину о томе. Јавни дуг је инструмент вођења економске политике - рекао је министар, и нагласио да Србија и ове године има 1.9 милијарди директних јавних инвестиција, које представљају инструмент вођења економске политике.

Он је потом говорио о доласку америчког ДФЦ-а, чији ће новац помоћи у развоју микро, малих и средњих предузећа, чиме ће бити подстакнута њихова ликвидност у времену епидемије.

- Американци хоће да подигну то на још виши ниво. Они хоће да продуже рочност кредита које дају малим, микро и средњим предузећима. Ја очекујем да ће то до краја године сигурно да крене. После преговора у Вашингтону, након само две недеље они су отворили канцеларију у Београду.

Мали је нагласио да се нада да ће долазак ДФЦ-а подстажи и друге инвеститоре да долазе у нашу земљу.

- Хоћемо да градимо ауто-путеве, нове железнице, да ревитализујемо земљу. Ми се апсолутно боримо да досегнемо циљ да крајем 2025. године просечна плата у Србији буде 900 евра. То су амбициозни циљеви, али прецизно дефинисани - рекао је министар Мали на крају свог гостовања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)