ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ СНС: Састав владе познат у недељу, нови избори 2022. године (ФОТО/ВИДЕО)

Д.М.

20. 10. 2020. у 16:24 >> 19:25

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ СНС: Састав владе познат у недељу, нови избори 2022. године (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: И.Маринковић

ДАНАС је одржана седница Председништва СНС-а у седишту странке на Новом Београду. Након седнице грађанима се обратио председник Србије Александар Вучић и изнео приоритете и циљеве нове владе, као и информације о њеном сатсаву.

Прва тачка дневног реда била је обележавање годишњице странке - истакао је председник.

- Друга тачка била је конституисање новог састава владе Србије. За нас је било важно да размишљамо о томе шта је то што можемо да урадимо за грађане. Добили смо велику подршку грађана, да су данас избори та подршка би била још већа - рекао је председник.

Вучић је изјавио да Србија има чиме да се похвали, када је реч о претходно урађеном, а једна од тачки био је завршетак конституисања Скупштине и избор нове Владе.

Фото: И.Маринковић

- Било нам је важно да размишљамо о томе који програм кандидујемо, које планове спроводимо и шта можемо да урадимо за грађане. Добили смо велику подршку грађана, а указивао сам на то, уз велику подршку, постоји увек пуно "али" - каже Вучић. Истиче да је управо зато СНС показала да је спремна да себе критикује и сагледа ствари које није испунила, те да увиди да има људи који нису оправдали поверење, али и оних који су добро радили, али су за свежију крв.

Истиче да је било различитог мишљења о томе како формирати владу, а да је постојао план "Србија 2025" који је поставио велике циљеве.

- Погођени смо короном која је променила цео свет и уништила светске економије. Ту смо се показали као успешни и нећемо имати негативан раст што је равно чуду. Томе су заслужни грађани Србије који су веровали у тешке мере - каже Вучић.

- Ми смо данас дефинисали 6 основних циљева. Скупштинска Влада која се буде формирала је ограниченог трајања. Најкасније парламентарни избори заједно са председничким биће 3. априла 2020. године. Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Циљеви, програм и план нове Владе

1. Борба за здравље наших грађана - борба против корона вируса

- Морамо изградити нове болнице, нове капацитете, ојачати здравсто. То је примарни циљ нове владе.

2. Борба за интересе нашег народа на Косову и Метохији

То је тешка борба коју водимо већ 8 година, после ужасног наслеђеног стања. Морамо бити спремни да улазимо у разговор о свему, а не да бежимо од разговора - истакао је председник.

3. Борба против мафије

- Резултати на овом пољу су већ бољи. У последње време се рат кланова прелио на наше улице. Неки људи су помислили да могу да раде шта хоће. Борба против мафије ће бити бескопромисна - нагласио је председник.

Фото: И.Маринковић

4. Очување независности и самосталног одлучивања Републике Србије

5. Убрзане реформе - посебно Европске интеграције и решавање проблема у области владавине права

- У складу са овим отворићемо и ново министарство - истакао је председник.

- Важно је да постоји наша жеља, макар неки други не желели дијалог. Важно је да разговарамо и са свим друштвеним групама - каже Вучић. Истиче да је драматичан скок оних који су политички неистомишљеници, чији програм можда не разуме, али које ће морати да саслуша, попут оних који не верују у корона вирус, који сматрају да је земља равна плоча.

Истиче да овај податак њега помало забрињава, као и анти-мигрантске и ксенофобске снаге.

Каже и да неће бити комрпомиса по питању поштовања основних људских права. Србија данас има два и по пута мање миграната и за 4 године починили су мање кривичних дела него што грађани Србије учине у једном дану, каже председник, додајући да наши медији воле да представе друге кривима.

6. Економско јачање Србије

- Србија мора наставити да економски снажи, имамо страховито високо постављене циљеве. Не очекујемо да будемо трећи, пети или десети, већ да у наредне две године збирно будемо први у Европи. Наставићемо са великим пројектима - све то значи нови стандард и нове болнице, ојачање наше енергетике, оснаживање привреде, војске и полиције.

Детаљније о циљевима нове владе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Фото: И.Маринковић

КОАЛИЦИОНИ ПАРТНЕРИ

Када је реч о коалиционим партнерима, Вучић каже да СНС сам има 160 посланика и сам би имао 180 посланика када би данас били одржани избори.

- Коалициони партнери нам нису потребни. Ипак, толику подршку народа не смемо погрешно разумети. То мора да вас обавеже да покажете озбиљност и одговорност већу него икада. Људи неће да размишљају о томе хоће ли бити смањења плата и пензија.

- Лично сам учествовао у разговорима са свима који су прешли изборни праг. Ми већ дуго имамо добру сарадњу са СПС-ом и Ивицом Дачићем. Ми поштујемо снагу СПС-а и не смемо да покажемо бахатост и осионост. Морамо да покушамо да радимо са људима са којима смо до сада радили. Наставићемо да радимо са њима у нешто измењеном формату.

Фото: И. Маринковић

- Имао са прилику да боље упознам господина Шапића и морам да кажем да, оно што није уобичајена карактеристика политичара, он је умео да покаже и тиме сам био изузетно задовољан. Човек није имао никакве захтеве. Хтео је само да разговарамо о будућности Србије, не о директорима, министарствима и слично. Разговарали смо о економским показатељима, спољној политици... Лако смо се договорили да заједнички радимо. Договорили смо се да имају једног министра у влади, више на моје инсистирање, него његово. 

- Већ сутра посланичка група СНС-а и друге посланичке групе, предлажу председника. Председник Скупштине биће Ивица Дачић. Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

- Сви одбори у Скупштини биће формирани и све посланичке групе. У петак би посланичка група поднела Предлог закона о министарствима, пошто имамо два нова министарства.

- Остају нам завршне консултације са коалиционим партнерима, и треба нам још дан-два посла да све завршимо око расподеле министарстава. Унутар странке је све завршено.

ПИТАЊА НОВИНАРА

Одговарајући на питања новинара Вучић је рекао да он не ограничава рад Скупштине, већ СНС има већину у Скупштини и Влади и ред је да народу покаже шта мисле и планирају.

- Најтеже последице ћемо тек да осетимо, а то што се сви праве наивни и мисле да је све исто као да нема ковида, реците ми у којој је то земљи у свету? Желим да се све снаге усредсреде на то да је ово за њих проба и да морају да годину и по дана раде усредсређено како би земљу у тешким условима гурали напред. Након тога ћемо од народа да тражимо мишљење - каже председник.

Истиче да ће Влада бити на челу годину и по дана, водиће грађане и биће најбоља.

- Ово је штих проба за министре, да видимо да ли су спремни да ударе аждају у главу, да трче по Србији или нису - каже Вучић.

- Свима ћемо показати да нико није јачи од државе - нагласио је председник.

Борба протв мафије

Када је реч о нападу по питању фондације, Вучић каже да су уложили стотине милиона евра на кампању против њега, па чак и после тога, нису постигли ништа, а његова партија је на историјском максимуму.

- Овде је други проблем, покушавају да унесу страх код других људи. Ја могу да будем на насловној сваки дан и то ме снажи, али људи виде да некога сваки дан нападате и имате нешто да кажете. Виде људи то и сврставају се на страну угроженог - каже Вучић.

- Сви ће бити усмерени на борбу против мафије. Сви који мисле да могу да раде шта хоће нека добро размисле.

САСТАВ ВЛАДЕ ПОЗНАТ У НЕДЕЉУ

- У недељу ће бити седница Председништва када ће бити у потпуности познат састав владе.

- После седнице Председништва ћемо знати, биће то добра влада - каже председник.

Стефановић ће, каже, обављати важан посао у сектору безбедности. Више о томе прочитајте у посебној весту КЛИКОМ ОВДЕ!

- Има људи у свим службама које раде са мафијом, само то нема везе са министром Стефановићем - каже председник. Истиче да се борба са мафијом стално одиграва и да је неко решио да криминални центар из републике бивше Југославије замени Београдом, али да се то неће десити.

Када би избори били у недељу, Вучић каже да народ неће оне који су му уништавали Србију, а да би већу подршку добиле неке ултрадесничарске странке или они који верују да је земља равна плоча.

Борба против вируса корона

На питање о ситуацији са корона вирусом у Србији, председник каже да га бројке брину, да се ради на набавци вакцине, те да држава преговара са свима око овог питања. Без вакцина, како каже, не можемо, јер би нам то уништило економију.

- Бројеви ће се повећавати и, ако будемо имали 2-3.000 заражених, онда је то ужас. Преживео сам безброј протеста испред Председништва, али ме је стварно погодило када сам видео око 450 људи који верују да је земља равна плоча и који су против вакцина. Не бринем ја због политичке реакције, већ за њихово здравље и за наш здравтсвени систем. Не разумем то и не разумем дозу агресије према мигрантима - каже председник.

Почела седница Председништва СНС

Иза затворених врата, тачно у 17 часова, почела је седница Председништва СНС на којој ће се одлучити о саставу нове Владе Србије.

Обраћање председника Вучића заказано је за 18 часова.

СЕДНИЦА Председништва СНС-а

У седиште Српске Напредне Странке на Новом Београду, на седницу чији је почетак заказан за 17 часова, већ су почели да пристижу чланови странке.

Стигли и Златибор Лончар, Небојша Стефановић, Ирена Вујовић и Милош Вучевић.

Фото: И.Маринковић

Златибор Лончар

Фото: И.Маринковић

Небојша Стефановић

Фото: И.Маринковић

Ирена Вујовић

Фото: И.Маринковић

Милош Вучевић

Стигли Александар Мартиновић, Мирослав Чучковић и Марија Обрадовић.

Фото: И.Маринковић

Александар Мартиновић

Фото: И.Маринковић

Мирослав Чучковић

Фото: И.Маринковић

Марија Обрадовић

У седиште странке стигла мандатарка Ана Брнабић.

Председник Србије стигао у седиште странке.

Фото: Д.М.

Председник Србије Александар Вучић

Фото: Д.М.

Председник стигао у странку

На седницу Председништва стигли Јадранка Јоксимовић, Горан Весић и Синиша Мали.

Фото: Д.М.

Синиша Мали

Фото: И.Маринковић

Горан Весић
 
 

Фото: И.Маринковић

Јадранка Јоксимовић

У седиште странке стигли су и Маја Гојковић, Марко Ђурић, Нела Кубуровић и Горан Кнежевић.

Фото: Д.М.

Маја Гојковић

Фото: Д.М.

Марко Ђурић

Фото: И.Маринковић

Нела Кубуровић

Фото: Д.М.

Горан Кнежевић

Међу првима је стигао минситар пољопривреде у одлазећој Влади Бранислав Недимовић и Зоран Бабић.

Фото: И.Маринковић

Бранислав Недимовић

Фото: Д.М.

Зоран Бабић стиже на седницу

Како су "Новости" раније писале, на седници ће мандатар за састав нове Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштити имена нових министара.

После седнице, требало би да се сазна састав Владе Републике Србије.

Подсећамо, председник Србије Александар Вучић именовао 5. октобра је Ану Брнабић за мандатара нове Владе Србије.

Вучић је тада истакао да је одлуука донета након што је саслушао представнике изборних листа, а на основу Устава и у законски предвиђеном року и додао да је било више кандидата и да је на страначком нивоу о томе говорио, као и да је захвалио појединим кандидатима који су веома одани својој странци.

Он је и замолио мандатара да 50 одсто владе буду жене.

- Како бисмо показали како на речима функционише равноправност полова и верујем да ће мандатар имати разумевања за тај захтев - рекао је тада Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)