СУТРА ИМЕНА НОВИХ МИНИСТАРА: Мандатарка Ана Брнабић на председништву напредњака представиће чланове кабинета у Немањиној 11

С. Ровчанин Томковић

19. 10. 2020. у 07:00

СУТРА ИМЕНА НОВИХ МИНИСТАРА: Мандатарка Ана Брнабић на председништву напредњака представиће чланове кабинета у Немањиној 11

Фото З. Јовановић

ИМЕНА будућих министара у новој Влади Србије биће позната сутра, после седнице Председништва Српске напредне странке на којој ће, према сазнањима "Новости", мандатарка Ана Брнабић представити свој тим.

По распореду, званичан предлог за формирање кабинета у Немањиној 11 биће послат Скупштини Србије. Седница, на којој ће Брнабићева изнети експозе и представити кадровска решења, а затим и бити изабрана Влада, требало би да буде одржана до краја недеље. Пре тога, парламент треба да изгласа председника, потпредседнике и генералног секретара Скупштине.

Тиме би, на основу резултата одржаних на изборима 21. јуна, било комплетирано формирање институција.

После седнице Председништва дефинитивно ће се знати да ли ће СНС и СПС наставити сарадњу, што је тренутно извеснија варијанта. Друга је да им се придружи и СПАС Александра Шапића.

Извесно је да ће у Влади бити више жена, али и министарстава. Када је председник Александар Вучић дао мандат за састав Владе Ани Брнабић, предложио је и да 50 одсто министарских места иде дамама, као и да се формирају два нова ресора - за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог и за бригу о породици, децу и демографију. На руководећа места нових министарстава могли би да дођу представници цивилног сектора, па и странака опозиције.

Фото В. Данилов

У јавности су се спомињали многобројни кандидати за позиције у Влади Србије. Тако су "у игри" функционерке напредњака Марија Обрадовић, Ирена Вујовић, Маја Гојковић... Као кандидат за ресор европских интеграција помињала се Сузана Грубјешић, која је 2012. била потпредседница Владе задужена за преговоре с Бриселом. За ресор културе, осим Гојковићеве, помињане су балерина Аја Јунг, директорка "Службеног гласника" Јелена Триван, али и саветница мандатарке Ана Илић. У Влади је "виђена" и заменица директорке Батута Дарија Кисић Тепавчевић.

ЗАКОНИ НА ЧЕКАЊУ

ОДМАХ по избору Владе, у парламент ће бити послати бројни закони који чекају на усвајање. У процедури ће се наћи и међународни уговори и споразуми којима је потребан "параф" парламента, па се очекују честа заседања током јесени.

Мандате би требало да наставе министар финансија Синиша Мали, пољопривреде Бранислав Недимовић, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, као и социјалисти - шеф дипломатије Ивица Дачић и први човек ресора енергике Александар Антић, уколико СПС буде коалициони партнер. Могуће је да неки број њих задржи своје ресоре, док би неки могли добити и друга задужења.

У комбинаторикама око састава нове владе, помињали су се и "млади лавови", па није немогуће да се међу министрима појави и неко од млађих представника са изборне листе СНС. На пример, у конкуренцији је и предузетница Ивана Поповић, која је била на петом месту списка за посланике.

Као кандидати за председника парламента помињали су се напредњаци Владимир Маринковић и Владимир Орлић. Уколико не буде део нове владе, Скупштину би могла водити и Марија Обрадовић. У прогнозама око поделе места појављивале су се и информације да би СНС ову позицију могао уступити и социјалистима.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (116)

Marko

19.10.2020. 09:08

Svi predlozi koji su napisani i imena su odlični predlozi zaista, ali svakako je najbolje sačekati sednicu i čuti koga će predložiti mandatarka. Siguran sam da će tim biti odličan i da će nastaviti da nižu dobre rezultate.

robert

19.10.2020. 09:43

Vlada u kojoj ce bti 50% zena, moze biti samo dobra. Nikako prosecna a ponajmanje lose. Uz osvezenja iz nekih novih stranaka, bice to vlada koja ce se moci nositi sa izazovima poput pandemije korona, kosovbskog cvora i evrointegracija.

Maki

19.10.2020. 09:52

Рок за формирање Владе није прошао, логично је да партија која је могла сама да формира власт, прво одлучи ко ће из њених редова да представља СНС. Надам се добром тиму.

Milica

19.10.2020. 10:26

Srbija ide u korak sa zahtevima 21. veka, tako da će i novoformirana Vlada biti takvog sastava da će moći da iznese sve promene koje se od nas zahtevaju, ali istovremeno štiteći interese naše zemlje.

Sunčica

19.10.2020. 11:21

Bravo za antikorupciju! Bravo i za antiambasadorska lobiranja! Treba to seći u korenu, otvoreno! Verujem u novu vladu i u dobar odabir koalicionih partnera. Dobro je i što će pola vlade biti žene!

Mihajlo

19.10.2020. 13:43

Od ove korone imam utisak da je život stao, hvala Bogu, ja volim politiku i volim da polemišem na razne teme i baš me raduje formiranje vlade , ne sumnjam da će biti fantastičan odabir ministara. Super!