МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ (ДСС): Србији потребан домаћи дијалог, непотребни страни медијатори

Бета

08. 10. 2020. у 12:38

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић је изјавио да је Србија "већ дуго налази у озбиљној кризи и то је чињеница нико може да оповргне".

МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ (ДСС): Србији потребан домаћи дијалог, непотребни страни медијатори

Милош Јовановић / Фото М. Анђела

Навео је да су "озбиљно угрожени њен територијални интегритет, демократске институције правне државе, социјална правда и демографски опстанак".

"Предуслов налажења и спровођења ваљаних и одрживих решења за сва ова питања јесте постизање друштвеног консензуса о циљевима и начинима њиховог постизања", рекао је Јовановић, пренела је ДСС.

Указао је да је неопходан "отворен дијалог свих политичких чинилаца друштва, научних институција, релевантних струковних организација и Цркве о решавању проблема Косова и Метохије".

Такав дијалог је, навео је он, потребан и о "обнови и јачању свих институција правне државе обезбеђивањем њихове пуне независности, обнови и јачању демократских институција: условима за слободне и фер изборе, промени изборног система, медијским приликама, аутономији рада независних државних институциј, мерама смањивања социјалне неједнакости и утврђивању конкретних мера повећења наталитета и смањивање исељавања становништва".

"Уколико постоји политичка воља да се овај неопходни дијалог отвори потпуно би било непотребно било какво спољно мешање, медијација ЕУ или било кога другог", сматра Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)