ИЗВЕШТАЈ ЕК: Србија ”избалансирано” измеду постигнутог и напретка

Танјуг

06. 10. 2020. у 13:00

ИЗВЕШТАЈ ЕК: Србија ”избалансирано” измеду постигнутог и напретка

Дото: Депозит

СРБИЈА је ограниченим напретком у области правосуђа и основних права, одређеним напретком у области правде, слободе и безбедности, али и позитивним кораком наставка дијалога са Приштином постигла ”укупни баланс” када је реч о приступним преговорима са ЕУ, закљцује Европска комисија у Извештају о напретку Србије, у који је Танјуг имао увид.

Европска комисија констатује да је Влада Србије ”одржала европске интеграције као свој стратешки циљ”, а позитивне оцене дала је по свим економским критеријумима.

Иако се оцењује да ”неке од изјава високих звавицника на поцетку пандемије ЦОВИД19 нису биле у складу са стратешким опредељењем земље”, Комисија закљуцује да из Србије стижу ”најновији позитивнији сигнали ка ЕУ”.

Српске власти се позивају да дају већи нагласак на објективну комуникацију о ЕУ као "главном политицком и економском партнеру”.

Кад је рец о политицким критеријумима, Европска комисија оцењује да је Србија постигла одређени ниво припреме када је у питању правосудни систем и борба против корупције и криминала, али и да је у тим областима у последњих годину дана постигнут ”ограницени напредак”.

Констатује се да је усвојена Медијска стратегија, али и да њена примена” још није поцела” и да нема напретка када је у питању порпављање атмосфере у области слободе изражавања.

”Слуцајеви застрашивања, претњи и насиља над новинарима су и даље разлог за забринутост”, наводи се у извештају Комисије.

Комисија констатује да је Србија ”умерено припремљена” у области јанве управе, али да напретка нема када је рец о амањењу великог броја високих вршилаца дужности.

Власти у Србији се позивају и да отклоне ”дуготрајне изборне недостатке” кроз транспарентан и инклузиван дијалог са политицким странкама и другим релевантним заинтересованим странама уоци следецих избора.

Зграда Владе Србије

Консатује се да су на претходним парламентарним и локалним изборима ”поштоване основне слободе” , али да је избор бирачима био ограницен због ”велике предности владајуће странке и промоције њене политике у већини главних медијиа”.

Србија је од Евроспке комисије опет добила позитивне оцене када су у питању економски критеријуми.

Утврђен је умерени напредак и добар ниво припреме у развоју функционалне тржишне економије у земљи.

”Притисак на цене и даље је био пригушен, а инфлациона оцекивања обуздана. Смањивањем буџетског дефицита и одржавањем обазривог фискалног става, Србија је знацајно побољшана одрживост дуга. Уцинак на тржишту рада је побољшан, са најнижим стопе незапослености у последњој деценији, медутим, томе је допринела и велика емиграција”, наводи е у тексту извешатаја.

Србија је постигла и одређени напредак и умерено је спремна да се избори са притиском конкуренције и тржишне снаге унутар ЕУ.

”Структура привреде се даље побољшавала и економска интеграција са ЕУ и даље је висока”, оцењује Комисије. Додаје се да се инвестиције и даље повецавају али да образовање и обука не испуњавају у потпуности потребе тржишта рада.

По питању регионалне сарадње, Србија је, према оцени Комисије, у целини остала посвецена билатералним односима са другим земљама из суседства.

Као позитивно, оцењује се и наставак преговора са Приштином.

”Србија треба да уложи даље знацајне напоре и допринети постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума са Косовом. Такав споразум је хитан и пресудан како би Косово и Србија могле да напредују у постизању својих циљева на путу ка ЕУ”, наводи се у извешатју.

Што се тиче способности да преузме обавезе чланства, Србија је појачала рад да усклади законодавство са правном тековином ЕУ у поглављима о економском и унутрашњем тржишту.

Констатује се да је земља ”наставила да развија интензивне односе и стратешка партнерства са низом земаља земље широм света, укљуцујуци Русију, Кину и САД” и наглашава да је Србија ускладила 60 одсто ставова са заједницком Спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Посебне похвале Србија је добила када је реч о управљању миграционим токовима, уз оцену да активно, конструктивно и ефикасно сарађује са ЕУ и суседима у региону у области управљања границама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)