БОШЊАЧКИ ЛОБИ У САД ЖИГОШЕ СРБЕ: У Конгресу се спрема резолуција поводом 25 година од Дејтона

С. МИШЉЕНОВИЋ

06. 10. 2020. у 10:17

ПОЈАВЉИВАЊЕ Резолуције у америчком Конгресу, a поводом четврт века од потписивања Дејтонског споразума, има јасан печат бошњачког лобија у САД, сазнају "Новости" из дипломатских кругова у Сарајеву.

БОШЊАЧКИ ЛОБИ У САД ЖИГОШЕ СРБЕ: У Конгресу се спрема резолуција поводом 25 година од Дејтона

Фото АП

- Док из Републике Српске стижу поруке да је 25 година Дејтонског споразума значајан јубилеј, овај документ у муслиманском корпусу и Сарајеву, ево након четврт века, и даље сматрају за велики пораз, јер је спречио оснивање унитарне Босне и Херцеговине - кажу извори из дипломатских кругова.

Душанка Мајкић, посланик СНСД у Дому народа Парламента БиХ, каже за "Новости" да је бошњачки лоби и те како активан са јасним циљем дискредитовања Републике Српске и српског народа.

- Циљ бошњачке политике из Сарајева је да стави Републици Српској и српском народу трајни печат да су геноцидни. Ово је бошњачка национална политика. Користи се сваки могући простор у међународним круговима да се та теза провуче и озваничи. Сви Срби су злочинци за Сарајево - истиче Мајкићева.

Душанка Мајкић, Фото СНСД

Она каже да бошњачка национална политика жели  да кроз што више међународних докумената, били они обавезујући или не, провуче своју тезу о геноциду у БиХ и великом страдању Бошњака.

Етничко чишћење у резолуцији

АМЕРИЧКИ Конгрес ће разматрати резолуцију о 25. годишњици "Дејтона". Конгресмен Мајкл Тарнер предложио је резолуцију која се присећа Дејтонског споразума, али и позива власти у БиХ да наставе са евроатлантским интеграцијама и уставним реформама. Сличну резолуцију је предложио и сенатор Шерод Браун. У предложеној резолуцији се истиче да је споразумом "окончан рат у БиХ и донет мир", али је стакнуто, између осталог, да су "етничко чишћење и концентрациони логори коришћени као средство рата против мушкараца, жена и деце Бошњака, што је кулминирало геноцидом у јулу 1995. године у Сребреници, где је 8.000 младића и мушкараца било заточено и убијено".

Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС у НСРС, каже за "Новости" да ће тешко резолуција проћи у америчком Конгресу, али да се настављају бошњачки прљави механизми против Републике Српске и српског народа.

- Нажалост, годинама већ веома је упитна спољна политика РС. Код нас уместо да лобирамо за Републику Српску, ми лобирамо за Милорада Додика. Српска мора имати јасан циљ у међународним круговима, односно светској дипломатији, а не да будемо предмет поткусуривања на политичкој сцени. Није проблем јединство унутар РС по том питању, већ деловање власти у том правцу - истиче Станић.

Директор бањалучког Центра за међународне односе Милош Шолаја и професор на Факултет политичких наука у Бањалуци каже за "Новости" да резолуције нису обавезујуће за председника САД, али могу да утичу на америчко јавно мњење.

- Овакви документи могу утицати и на обликовање политика или формирање мишљења које се односи на БиХ. Очигледно даје бошњачки лоби активан у САД и жели да искористи америчке институције да постигну одређене резултате - појашњава професор Шолаја.

Он каже и да су српске реакције иду тек након што бошњачки лоби нешто уради, односно након што се нешто деси.

- Када говоримо о дипломатији мора се деловати унапред и проактивно, а не чекати да се реагује након неког догађаја - поручио је Шолаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)