ЈЕРМЕНСКО-АЗЕРБЕЈЏАНСКИ СУКОБ УПОЗОРЕЊЕ НАШЕМ РЕГИОНУ: Дачић - Обе државе су наше пријатељске земље

Танјуг

28. 09. 2020. у 22:45

ЈЕРМЕНСКО-АЗЕРБЕЈЏАНСКИ СУКОБ УПОЗОРЕЊЕ НАШЕМ РЕГИОНУ: Дачић - Обе државе су наше пријатељске земље

Фото Танјуг

ПОТПРЕДСЕДНИК српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да азербејџанско-јерменски сукоб може да нам буде упозорење како је мало потребно да се распали неки рат тамо где то тиња годинама.

О најновијим догађајима између Азербејџана и Јерменије, Дачић каже да је "ситуација доста компликована" с обзиром на то да је у питању "тињајући сукоб" због којег је још пре око двадесетак година формирана тзв. "Минска група" која, како наводи, као што се види ништа није урадила за то време.

- Јерменско-азербејџански сукоб може да нам послужи као упозорење колико је мало времена потребно да се распали поново неки ратни сукоб, и колико је потребно водити рачуна о својим националним интересима и стабилности регион - рекао је Дачић у емисији "Цхирилица" на Хепи тв.

Истиче да су и Азербејџан и Јерменија наше пријатељске земље и у обема је, каже, боравио као председавајући ОЕБС.

- Наш интерес је да се тај сукоб што пре обустави, али то је лако рећи - каже Дачић, уз напомену да је Турска "заинтересована" за Азербејџан, а да је Русија нетрална.

Не искључује, међутим, могућност ширења сукоба.

- Русија се држи неутрално, али Азербејџан је увек оптуживао Русију да је на страни Јерменије, где живе православци - рекао је Дачић.

Додао је да су сви незадовољни радом те "Минске групе", која се, како наводи, бави нечим што се уобичајено назива "политичким туризмом".

Дачић напомиње да је реч о групи коју чине углавном "западњаци" и њима је, сматра, на неки начин да ти сукоби што дуже трају.

- Ако нема озбиљног рада на склапању мира и ако неко томе није посвећен, као што је то био проблем са накадашњом Републиком Македонијом, где су такође постојале групе које су се тиме бавиле, док ЕУ прстом није мрднула у вези промене имена те државе - рекао је Дачић.

Ако, како каже, те ситуације упоредимо са заинтересованошћу великих сила у региону, то мешање је некада лоше, али је некада и добро, јер може да натера све стране да се посвете миру.

Подсетио је да је Србија још раније отворила Амбасаду у Азербјџану, а у Јерменији је тај процес у току и за сада имамо само једног дипломату у Јеревану, који обавља функцију српског дипломате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)