РАТ ДЕМОКРАТА ОКО ПЕЧАТА: Наставља се хаос и двовлашће у ДС, супротстављене струје спремају се за правну битку

Д. МИЛИНКОВИЋ

29. 09. 2020. у 10:11

РАТ ДЕМОКРАТА ОКО ПЕЧАТА: Наставља се хаос и двовлашће у ДС, супротстављене струје спремају се за правну битку

Обрачун Током изборног дана у ДС / Фото Ж. Кнежевић

ИСХОД вишемесечних окршаја око "престола" у Демократској странци, а који су на моменте били и на граници физичког обрачуна између две струје, највероватније ће зависити од - партијског печата.

Део демократа, који је у суботу организовао изборе и за председника изабрао Бранислава Лечића, тврди да је страначки жиг у њиховом поседу. Зоран Лутовац, пак, узвраћа да је штамбиљ који имају "побуњеници" фалсификат и да је прави печат код њега.

Струја која се супротставила актуелном руководству окупљеном око Лутовца, одлучна је да избор Лечића потврди на Скупштини странке која ће ускоро бити одржана и на којој ће бити изабрани и други органи - стални састав Главног одбора, Надзорни и Етички одбор, Статутарна комисија и Политички савет.

Идеја је да записнике са ове Скупштине овере печатом за који тврде да је једини легални и да Министарству за државну управу и локалну самоуправу поднесу захтев за упис Лечића као новог заступника ДС у регистар политичких партија.

Лутовац је, међутим, одлучан да ово спречи и коначну одлуку вероватно ће морати да донесе Управни суд, који је надлежан и за спорове који се тичу политичких партија.

- Немамо никакав проблем да коначно све разрешимо на суду, јер знамо да су право и правда на нашој страни. Тиме би се и коначно ставила тачка на вишегодишње Лутовчево уништавање странке. Печат за који он тврди да је прави и од којег се, наводно, никада не одваја и носи га увек у унутрашњем џепу сакоа, застарео је и неважећи, направљен још деведесетих. Скандалозно је да лидер једне партије покушава по сваку цену да задржи фотељу, чак и кад му је чланство на непосредним изборима поручило да је време да оде - каже нам извор из струје која опонира Лутовцу.

РЕПРИЗА ДЕМОХРИШЋАНА

ОВО није први пут да се Лечић у својој политичкој каријери бори за "печат", односно за то да буде легитимни и легални представник једне партије. Наиме, његов народни покрет "Моја Србија", који је основао 2007, приступио је три године касније Демохришћанској странци Србије. Након смрти председника ДХСС Владана Батића, Лечић је 2011. изабран за новог председника, а за потпредседницу Олгица Батић. Међутим, део ДХСС окупљен око Живојина Стјепића изабрао је ново страначко руководство, које је Лечићева струја прогласила нелегитимним. После годину дана двовлашћа у странци, 2012. Олгица Батић уписана је у регистар политичких странака као заступница те партије.

Наши саговорници тврде и да је "невиђена срамота" и то што су се појединци из Удружене опозиције Србије (УОПС), пре свих лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, отворено определили за Лутовчеву струју. То, по њиховом мишљењу, још једном доказује да је "Лутовац Ђиласов стечајни управник ДС". Интересантно је да је уз Лутовца стао и шеф Народне странке Вук Јеремић, који је, такође, потписао писмо подршке УОПС још актуелном председнику демократа:

- Јеремић се, међутим, једном нашем високом функционеру приватно извинио због тога, објаснивши да је нерадо пристао на то да не би реметио односе у УОПС. Нажалост, Лутовцу подршку пружају људи који су изашли из ДС и који су странку оставили у невиђеним дуговима. Зато ће један од првих потеза новог руководства бити преиспитивање свих уговора које је Ђилас потписивао - тврди наш извор.

МИНИСТАРСТВО: НИКО СЕ НИЈЕ ОБРАТИО

 

МИНИСТАРСТВУ државне управе и локалне самоуправе до сада није достављена пријава за промену података уписаних у Регистру за ДС, речено нам је у овом ресору. Из Министарства појашњавају да је, према Закону о политичким странкама, партија дужна да Министарство обавести о свакој промени података који се уписују у Регистар у року од 15 дана од дана настале промене, подношењем пријаве уз коју се подноси прописана документација.

Решење о упису промене података, Министарство доноси у року од 30 дана од дана достављања уредне документације. Ако промена података није у складу са одредбама закона, програма и статута странке, Министарство позива заступника странке да отклони недостатке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)