ЂУРИЋ О ПОРУКАМА ПРИШТИНЕ О ЗСО: Хоти у Бриселу пева другачије, гарантује и додатна овлашћења

Д. Р. Ђ.

29. 09. 2020. у 09:36

ЂУРИЋ О ПОРУКАМА ПРИШТИНЕ О ЗСО: Хоти у Бриселу пева другачије, гарантује и додатна овлашћења

Ђурић и Лајчак у Бриселу

ИАКО је планирана рунда дијалога Београда и Приштине у Бриселу у понедељак прескочена "због опреза у вези са вирусом корона", како је званично образложио посредник ЕУ Мирослав Лајчак, уобичајене препирке двеју стране на тему Заједнице српских општина нису изостале.

Премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти, наиме, изјавио је да "са Србијом неће разговарати о Заједници српских општина", на шта је реаговао Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, рекавши да Авдулах Хоти "може да лаже јавност колико хоће, али неће побећи од стварања Заједнице српских општина".

- Што се тиче споразума о ЗСО, он је затворен и о њему се не разговара, као таквом. Побринућу се да процес дијалога иде напред, а ако не крене, онда нисмо ми криви - додао је Хоти.

Ђурић је узвратио да премијер институција у Приштини на састанцима у Бриселу "пева другу песму".

- Не само да обећава да ће омогућити формирање ЗСО, већ гарантује и додатна овлашћења за њу. Уместо што се јуначи пред својим медијима и аргументима предшколца брани неспремност Приштине да спроводи своје обавезе, треба да хитно предузме кораке како би Заједница српских општина била формирана након седмогодишњег закашњења - саопштио је Ђурић.

Он је навео и да је Хоти дужан да албанској јавности на КиМ објасни да учествује у процесу нормализације односа, а не у "дијалогу о узајамном признавању", а да би до нормализације односа могло доћи, стране у дијалогу "морају да покажу што више кредибилности, а што мање вeроломности".

Према његовим речима, питање ЗСО биће затворено онда када она буде формирана у складу са договорима постигнутим у Бриселу, па чак ни тада, јер је Заједница осмишљена и договорена као институција која може да еволуира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)