НИСАМ ПРАВИО ПЛАН Б: Виктор Орбан убеђен у Трампову победу

Танјуг

26. 09. 2020. у 00:15

НИСАМ ПРАВИО ПЛАН Б: Виктор Орбан убеђен у Трампову победу

Фото: ЕПА

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио је данас да је уверен да ће амерички председник Доналд Трамп освојити нови мандат на изборима у новембру и поручио да није правио планове ни за какав други исход.

- Једини разлог због којег седим овде након што сам провео више од 30 година у политици је то што увек верујем у свој план А - рекао је Орбан.

Он је нагласио да Мађарска има изузетно добар однос са Трампом, оценивши да ће, у случају да демократски председнички кандидат Џо Бајден победи на изборима, "ниво отворености, љубазности и узајамног помагања бити мањи".

- Али моја рачуница је ОК. Он (Трамп) ће победити - поручио је Орбан.

Упитан како би Трампова победа утицала на ЕУ, Орбан је рекао да би то био ударац за оне који сматрају да је блок изграђен око институција.

- Ако Европску унију схватате као централизовану силу чији су дух и срце институције, Трамп није најбоља опција, али ако верујете да Европска унија није ништа друго, већ само заједница држава чланица - Трамп је ок, убедљиво најбољи - рекао је Орбан.

Он је додао да ће ЕУ, у случају да Трамп победи на изборима, морати да нормализује трговински однос са САД и да разјасни питање дугорочног присуства америчких војника на европском тлу.

Истовремено, поздравио је предлог Пољске да угости америчке војнике, који се повлаче из Немачке, али је нагласио да није неопходно да то уради и Мађарска јер се она не суочава са директном претњом из Русије.

Он је додао да ће Мађарска испунити захтев о потрошњи два одсто БДП-а на НАТО одбрану, који снажно подржава Трамп.

На питање колико дуго ће јој требати за то, Орбан је рекао "не више од пет година".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)