ВЕХАБИЈЕ ПЛАНИРАЛЕ АТЕНТАТ НА ВУЧИЋА , ДОДИКА И ВУЛИНА: Портал Бањалука.нет у поседу обавештајних докумената

Novosti online

25. 09. 2020. у 16:42

ВЕХАБИЈЕ ПЛАНИРАЛЕ АТЕНТАТ НА ВУЧИЋА , ДОДИКА И ВУЛИНА: Портал Бањалука.нет у поседу обавештајних докумената

Напад на Вучића у Поточарима

Портал Бањалука.нет објавио је да су дошли до обавештајних докумената по којима је група вехабија предвођемна извесним Енвером Хабибовићем, планирала атентат на највише функционерре Србије и Републике Српске - Александра Вучића, Милорада Додика и Александра Вулина.

Група вехабија из БиХ планирала је у протеклом периоду у неколико одвојених случајева организовати атентате на Милорада Додика, садашњег српског члана Председништва БиХ, затим на Александра Вучића, садашњег председника Србије, те на Александра Вулина, министра одбране Србије, наведено је у документацији обавештајних лужби која је у поседу портала бањалука.нет.

Према тим документима, крајем 2017. године „група вехабија са елементима типичних паравојних формација планирала је да изврши атентат на тадашњег председника Републике Српске Милорада Додика“.

„Та петочлана група предвођена извесним Енвером Хабибовићем, званим „Смрт“ из Сарајева, одржала је састанак на којем је Хабибовић предложио да убију Додика 9. јануара 2018. године у Бањалуци, приликом обиљежавања Дана Републике Српске.

Енвер Хабибовић и Мехдин Јакубовић

Група је планирала да атентат изврши испаљивањем ракетног бацача зоља на хеликоптер у којем би се налазио Додик приликом доласка на манифестацију обиљежавања Дана Републике Српске. На сву срећу, овај план није реализован, али је према сазнањима нашег извора каснијим радом безбедносних структура у БиХ откривено да је Хабибовић припадник селефијског покрета у БиХ, и то огранка који се бави ратним обукама деце у БиХ, због чега је у фебруару 2018. године и приведен, те је код њега у кући коју користи пронађена и зоља“, наведено је у документу.

Додик и Вулин на мети на „Кочићевом збору“ на Мањачи

Поред тога, у истим документима је наведено да Додик је на мети вехабија у БиХ био и годину и по дана касније, и то на културној манифестацији „Кочићев збор“, на платоу Мањаче изнад Бањалуке, а са њим је заједно требао бити нападнут и Александар Вулин, министар одбране Србије, који је требао присуствовати овој манифестацији, наводи портал Бањалука.нет.

Вулин и Додик на "Кочићевом збору"

Атентат на Додика планирала је група исламиста из места Јања код Бијељине, чији су истакнути чланови извесни Неџад Хајдуровић и Самир Беговић, а који су познати као припадници исламистичке парамилитарне организације из Јање код Бијељине.

Њих двојица су од ове групе која броји око четрдесетак чланова, смештених у Јањи и добро наоружаних разним врстама оружја, добили задатак да 25. августа 2019. године оду на „Кочићев збор“ на Мањачу и да на своје циљеве делују из масе окупљених грађана како би изазвали што већу панику, а свима је добро познато да се на том збору на Мањачи окупи неколико десетина хиљада људи, тако да се веома лако инфилтрирати у масу.

Такође, водили су се идејом да су и Додик и Вулин људи који воле бити међу народом, па су очекивали да ће им тако лакше прићи, али на сву срећу план им није успео. Према сазнањима дошло се до сазнања да је такозвани „типер“ ове акције био извесни Азем Алетовић, који је вођа ове групе из Јање и који је мислио да је дошао до свих података о доласку и кретању Додика и Вулина на Мањачи, али на сву срећу није”, наведено је у документацији.

Постоје обавештајна сазнања безбедносних агенција по којима ова група предвођена поменутим Алетовићем који обавља низ функција у невладином сектору, располаже већим бројем наоружања, муниције, експлозива и друге војне опреме, од чега је део и пронађен приликом акција безбедносних агенција, чиме је ова група означена као парамилитарна организација, која изводи редовне обуке својих припадника у вечерњим сатима у околини Јање, односно Бијељине.

Напад на Вучића у Поточарима

У документацији безбедоносних служби је наведено да је главни организатор још увек нерасветљеног покушаја атентата на Александра Вучића, тадашњег премијера а сада председника Србије 11. јула 2015. године у Поточарима код Сребренице био извесни Мехдин Јакубовић из Сребренице, официр Ренџерског пука Оружаних снага БиХ, истиче портал Бањалука.нет

„Обавештајна сазнања показују да је Јакубовић неколико дана пре покушаја атентата на Вучића одабрао групу себи оданих вехабија те их припремао и обучавао за напад на Вучића.

Иначе, та Јакубовићева група кренула је да линчује Вучића у Поточарима тек када је он гласно узвикнуо ‘Текбир’, чиме им је дао знак да крену у покушај убиства. Сам Јакубовић је познат по томе да у БиХ, али и по иностранству окупља и организује муслимане те им држи предавања са циљем даљег ширења радикалног ислама“, наведено је у документима обавештајних служби.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

ban Kulin

25.09.2020. 16:51

Nema mira sa muslimanima, tako su 1. marta 1992. godine na svadbi u Sarajevu ubili Nikolu Gardovića naočigled njegovog sina jedinca, a pucali su i na popa i teško ga ranili i ko zna šta bi bilo sa ostalim svatovima da se nisu razbežali, muslimanima je genocid u krvi, nikad se oni smiriti neće, islam je velikoarapska hegemonija i udruženi zločinački velikoarapski projekat i pre ili kasnije mora biti do korena eradiran.