ПРИШТИНА БЕЖИ ОД РАЗГОВОРА О ЗСО: Ништа од нове рунде дијалога на високом нивоу у Бриселу

Д. Р. Ђ.

25. 09. 2020. у 07:20

НОВЕ рунде дијалога Београда и Приштине на високом нивоу неће бити следеће недеље у Бриселу, иако је то било планирано. Како је синоћ саопштио Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, делегација Србије путоваће у понедељак у Брисел на разговоре на техничком нивоу о повратку српске имовине на КиМ.

ПРИШТИНА БЕЖИ ОД РАЗГОВОРА О ЗСО: Ништа од нове рунде дијалога на високом нивоу у Бриселу

Авдулах Хоти / Фото АП

- Сада је неопходно и од кључног значаја за будућност дијалога да Приштина на делу докаже спремност да ради на примени ЗСО и ми ћемо на томе инсистирати на сваком састанку, на сваком нивоу, укључујући онај у понедељак - поручио је Ђурић.


Пре тога, премијер привремених институција на КиМ Авдулах Хоти рекао је да не зна хоће ли у понедељак бити састанка "пошто је Србија захтевала да Косово изрази спремност за спровођење споразума о успостављању ЗСО", док је за Косово та тема завршена споразумом из 2013. године.


И на претходној рунди на експертском нивоу, 17. септембра, представнци Приштине су били против разматрања питања ЗСО, а из Брисела им је поручено да су у обавези да примене споразум о Заједници на који су се обавезали 2013. године и да су то преузели као "међународну обавезу".


Косовски политичари сматрају да ЗСО не треба да има извршна овлашћења, а према постигнутим договорима, Заједница би требало да има надзор у областима економског развоја, образовања, здравства и социјалне заштите, као и да има свог председника, скупштину и савет. Са становишта српске стране, примена договора о ЗСО је неопходна због наставка дијалога о другим темама са којима је уско повезана, попут имовине.
Председник Александар Вучић изјавио је јуче да је Београд спреман за разговор са Приштином у Бриселу:


- Заједница српских општина је незаобилазна тема и на томе ћемо инсистирати.
Он је навео и да је за Србију добро што се први пут говори о подели водних и електроенергетских ресурса језера Газиводе, јер српски електроенергетски систем до сада није добијао ни киловат од струје произведене на КиМ.


- Време је да почнемо да разговарамо о томе. Требало би да Срби са КиМ и из централне Србије имају више користи од тог језера - рекао је Вучић.


На питање новинара шта Америка предлаже по питању Газивода, Вучић је рекао да још не предлажу ништа, јер тек треба да се уради студија изводљивости:


- Нама не смета да се водом напајају Белаћевац, Обилић, цела Метохија, али је добро да Срби на КиМ, као и из централне Србије, осим лепих плажа, ресторана и места, имају и више користи од Газивода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

buki

25.09.2020. 09:48

Šiptari neće sada, dok traže naše priznanje, da istretiraju Srbe na kosovu kao ljude koji imaju prava tamo da žive, rade i uživaju u svojoj imovini, da se slibodno kreću, školuju svoju decu, i ne strepe u svakom trenutku za svoj život. Srbe su 2008 proterali uz pomoć Kfora i od tada sve čine da im proteraju i mrtve, kako bi izbrisali svaki trag njihovog postojanja na tim prostorima. To rade iako nisu priznata država, a zamislite šta bi sve radili kada bi im ne daj bože neko od naših političara poklonio to famozno priznanje. TO NIKADA NE SME DA SE DOGODI.