ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО У УН: Србија презире сваку врсту насиља, жели мир и просперитет за себе и цело човечанство! (ВИДЕО)

Новости онлајн

23. 09. 2020. у 22:20 >> 22:43

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО У УН: Србија презире сваку врсту насиља, жели мир и просперитет за себе и цело човечанство! (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Танјуг

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је, обраћајући се на Генералној дебати у оквиру 75. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, поручио да Србија снажно подржава мултилатерализам и принципе садржане у Повељи УН.

- Управо је политика Србије - инсистирање на очувању мира и стабилности, сарадњи и економском напретку, основа за приступ решавању дуготрајног проблема, у најбољем интересу и Срба и Албанаца - рекао је Вучић, осврћући се и на проблем очувања територијалног интегритета Србије, односно на напоре да се, упркос свим препрекама, како је рекао, реши питање српске аутономне покрајине Косово и Метохија.

Указао је да је Србија, на том путу, била и биће суочена са бројним притисцима, јер се налази на раскрсници различитих политичких интереса, али је изразио уверење да ће бити могуће доћи до решења после дугог и тешког дијалога.

- Али, будите сигурни да Србија никада неће пристати на понижење. Прихватање било чега што није компромис, није решење за нас. Компромисом обе стране морају бити пођеднако задовоље и незадовољне - поручио је председник Србије.

Навео је да је недавна, нова рунда дијалога Београда и Приштине, под окриљем ЕУ, после скоро две године застоја, само први корак на том путу, док додатни велики корак напред у проналажењу обострано прихватљивог решења јесте потписивање споразума о нормализацији економских односа у Вашингтону, 4. септембра, који ће допринети бољем животу грађана целог региона.

У том контексту, истакао је и конструктивну и важну улогу администрације председника САД Доналда Тармпа за постизање овог споразума и као сигнал његове посвећености за проналажење коначног, одрживног решења за важно питање.

- Дијалог Београда и Приштине, настављен у Бриселу, уз посредовање ЕУ, је прави пут за проналажење одрживог решења између две страна, али полазна тачка не може бити понижење и прихватање такозване независности Косова. Упркос свему, верујемо да споразум између Срба и Албанаца је кључ за регионалну стабилност. Србија остаје посвећена проналажењу компромисног решења за питање Косова и изгадњи заједничке будућности и политици мира и сарадњи - рекао је Вучић.

СРБИЈА РЕШАВА ПРОБЛЕМЕ КРОЗ ДИЈАЛОГ

Истакао је да је Србија свесна озбиљности и сложености односа са појединим суседима, али и привржена решавању проблема искључиво кроз дијалог, те апострофирао посвећеност развоју економске сарадње, као приступ који повећава међусобно поверење и доприноси лакшем решавању отворених питања.

Подсетио је на то да је прошле године са премијерима Северне Македоније и Албаније установио, водећи се потребом унапређења економске сарадње и побољшања услова за инвестирање на Балкану, иницијативу која омогућава слободу кретања људи, капитала, робе и услуга, самим тим и тешњу сарадњу три земље.

Он је поручио да је та иницијатива отворена за остале у региону и позвао их да јој се придруже.

Као приоритет спољне политике Србије Вучић је истакао и чланство у ЕУ и навео да је европска перспектива Западног Балкана била је и остала важан подстицај реформских процеса, уз констатацију да без пуне интеграције Западног Балкана, заједнички европски политички и економски простор неће бити потпун.

- Наш европски пут, међутим, не искључује приврженост развоју и продубљењу односа са земљама широм света, како западним, укључујући и САД, тако и другима, а поносни смо на изванредне односе са Русијом и Кином - рекао је Вучић.

Нагласио је да је у фокусу спољне политике Србије и сарадња са пријатељским афричким, пацифичким и латинско америчким земљама.

Подсећајући да 75. годишњица потписивања Повеље УН и оснивања УН, важан јубилеј за човечанство, Вучић је истакао да Србија снажно подржава мултилатерализам и принципе Повеље УН и истакао да принципи немешања у унутрашња питања једне земље, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, мирно решавање конфликата и поштовање разлика,не смеју бити доведени у питање.

Као представник земље која је посебно пропатила и поднела велике жртве у борби против нацизма и фашизма, како је рекао, Вучић је поводом обележавања 75. година од завршетка Другог светског рата поручио да је заједничка дужност очување сећања на најстравичнији конфликт у модерној историји и спречавање сваког покушаја релативизације стравичних злочина Другог светског рата.

Истакао је да Србија није међу великим земљама, ни по територији, а ни по становништву, и апострофирао значај УН и Генерална скупштине које пружају простор малима да искажу своје ставове и бране их аргументима, те да тема овогодишње дебате подсећа на значај мултилатерализма као основни принцип УН.

- Само заједничким акцијама, међусобном хармонизацијом можемо да се суочавамо са глобалним претњама као што је актуелна пандемија - рекао је Вучић и додао да пандемија додатно показује потребу за дубљом и интензивнијом сарадњом међународне заједнице, у којој УН, СЗО имају важну улогу, јер је реч о изазову који има и социјално економску, политичку и безбедносну димензију.

Казао је да нова реалност у свету представља доказ да се једна земља не може сама суочити са модерним изазовима и истакао да је Србија у борби против пандемије, када јој је било потребно добила подршку пријатељских земаља, којима је захвалио на помоћи, посебно помињући "европске партнере, кинеске и руске пријатеље", додајући да је и Србија показала солидарност и пружила помоћ другим земљама.

СОЛИДАРНОСТ НА ВИСОКОМ НИВОУ

Навео је и да је у том тешком периоду исказана висока солидарност у региону, што је, истакао је, у великој мери управо резултат конструктивног и прокативног приступа које је Србија изградила претходних година са својим суседима.

Најавио је да ће Србија наставити да подржава Светску здравствену организацију, као и коалицију у потрази за вакцином.

Вучић је учеснике скупа пренео и то да је пандемија потресла и највеће економије света, али да је Србија успела да одржи стабилан буџет, као и фискални и монетарни систем, који је у потпуно спреман да предузме мере подршке привреди.

Он је указао да је Србија у првих шест месеци била земља са највећим растом и да се нада да ће тако наставити.

ЕКОНОМИЈА НАКОН ЕПИДЕМИЈЕ

- Уложили смо велике напоре да би помогли преживљавању економије, кроз дисциплину и добро управљање јавним финансијама. Србија има одличне резултате у економији у првим кварталима ове године, и очекујемо да ћемо до краја године остати међу најстабилнијим економијама Европе. Нисмо богата земља, а могу рећи да нисмо ни сиромашна. Надамо се да ћемо крајем године имати највећи раст у целој Европи - истакао је Вучић.

Он је истакао и посвећеност Србије миру и безбедности, не само у националној и регионалној димензији, већ јој је важан и глобални активан ангажман и учешће у систему колективне безбедности.

Вучић је навео да је Србија наставила традицију југословенског учешћа у мировним мисијама УН, започетим 1956. године, и да је данас лидер на Западном Балкану као највећи контрибутор војних и полицијских снага на листи земаља учесника у мисијама УН.

Председник је поручио и да се стремљењем ка миру и стабилности, Србија обавезала на војну неутралност, те да је уверен да је то једна од најјачих порука мира упућена са Балкана у свет.

Учесницима дебате поновио је да Србија није у групи великих земаља, по територији и броју становника, али је пренео да је, по доприносу култури и науци једна од најразвијених земаља.

Уз подсећање да је УНЕСКО међу најзначајније људе 20. и 21. века сврстао нашег научника Николу Теслу, Вучић је констатовао да је то доказ нашег доприносу светској цивилизацији.

- Временски период од фреске Бели Анђео у манастиру Милешева и Николе Тесле покрива период од ренесансе до данашњице - поручио је Вучић.

Уз поруку да су УН и даље незаменљиве, као и када су основане, Вучић је истакао да ће Србија наставити да буде озбиљан и поуздан партнер у остваривању циљева и у јачању сарадње у УН на изградњи боље будућности за све.

Позивајући се на речи америчке уметнице Исидоре Данкан, после Првог светског рата, да се насиље великих и моћних може окренути против њих, а да је најбољи пример за то да не треба јачи да насрне на малог - мала српска нација, која је окончала једно царство које је трајало скоро хиљаду година, Вучић је поручио:

- Србија презире сваку врсту насиља, жели мир и просперитет за себе и цело човечанство. Србија жели мир за свој регион.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

Slobodanka

24.09.2020. 04:52

Kosovo je goruće pitanje za Srbiju nema tu nikakve sumnje, ali se mnogi varaju da će ucenama da nas ponize u svetu, jedino rešenje je kompromis, kojim će naš narod na toj teritoriji imati potpuno normalan život.

Stanko

24.09.2020. 06:57

Stopiranje procesa evrointegracija bi bilo pogubno sa Srbiju kao i što bi svako okretanje ledja Rusiji bilo pogubno za Srbiju zato Srbija treba da nastavi da ide ka EU uz negovanje prijateljskih odnosa sa Rusijom i Kinom.

Miroslav

24.09.2020. 08:02

Volim svoje poreklo. Rodjen sam u mojoj voljenoj Srbiji i ponosan sam sto sam Srbin, place mi se svaki put kada se prisetim koliko je moj narod kroz istoriju patio, nadam se da vise nikada nece biti ratnih sukoba na tlu Srbije pa i Balkana, da vise nikada nece biti crnih marama na glavama srpskih majki, da nam niko nece otimati teritorije, zemlju, unistavati imovinu...Zivela Srbija i samo da ostanemo slozni i jedinstveni.

ksenija

24.09.2020. 09:02

Srbija se zalaže za mir, jačanje odnosa sa svim zemljama, kao i jačanje naše ekonomije. UN su nam potrebne, kako sada, tako i u budućnosti. Hvala svim zemljama koje su nam pomogle u borbi protiv virusa Kovid-19.