АМЕРИКАНЦИ ДОНОСЕ 4 МИЛИЈАРДЕ $: Разговори српског државног врха са високом економско-политичком делегацијом Вашингтона

Д. М.

22. 09. 2020. у 08:30

РЕАЛИЗАЦИЈА једне од најважнијих тачака споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине, потписаног у Вашингтону, која ће дати ветар у леђа српској привреди, почиње данас, доласком делегације америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ), коју предводи извршни директор Адам Болер.

АМЕРИКАНЦИ ДОНОСЕ 4 МИЛИЈАРДЕ $: Разговори српског државног врха са високом економско-политичком делегацијом Вашингтона

Фото В. Н.

У разговорима са српским званичницима, који следе у наредна четири дана, требало би да се прецизира све у вези са отварањем регионалне канцеларије ДФЦ у Београду.

Фото В. Н.

У Београд данас, а после посете Приштини, стиже и специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за дијалог Ричард Гренел, што, како се тумачи, додатно потврђује решеност америчке администрације да и политички запечати постигнуте договоре.

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са Болером и Гренелом, а министар финансија Синиша Мали рекао је да да је долазак америчког ДФЦ важан за све грађане Србије, јер ће они учествовати у финансирању пројеката из разних области, а америчка корпорација се обавезала и да ће обезбедити јефтине кредите за подршку малим и средњим предузећима.

ВАЖНА ВИЗНА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА

ПОВОДОМ доласка Гренела у Београд, шеф дипломатије Ивица Дачић је рекао да су потребни разговори на тему визне либерализације са САД:

- Наша земља била би задовољна да се то деси. Тражили смо то пре више година. Били бисмо радосни ако то буде део договора.

ДФЦ располаже фондом за инвестиције од укупно 60 милијарди америчких долара, а део тог новца слиће се у Србију, кроз реализацију пројеката предвиђених споразумом из Вашингтона. Планиране су нове инвестиције од скоро четири милијарде долара, које ће у највећој мери бити уложене у изградњу ауто-путева и пруга за повезивање Београда и Приштине.

Фото В. Н.

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је јуче да је долазак ДФЦ, само неколико недеља после потписивања споразума у Белој куће, значи да Вашингтон озбиљно жели да се бави оним што је договорено.

- Отварање канцеларије у Београду, а не у неком другом граду у региону, показује поштовање нашој земљи као мотору, не само политичке, већ и економске стабилности.

БЛОКАДА ЗБОГ СУМЊИВОГ КОФЕРА

ЦЕНТАР Приштине био је јуче блокиран због сумњивог кофера, међутим, у њему није пронађена никаква експлозивна направа. Торба је пронађена око 10.30 у Улици Била Клинтона, након чега су простор претражиле јединице за деминирање, у којима су били и пси из специјалне полицијске јединице.

И за директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића долазак ДФЦ и Гренела је сигуран показатељ да се економски споразум из Вашингтона спроводи муњевитом брзином:

- Отварају се врата за ново поглавље америчко-српских односа, пре свега у економији. САД ће увек штитити стабилност простора на ком улажу, неће моћи лако да се понављају ситуације пре две или три деценије у нашим односима које желимо да избегнемо по сваку цену.

Договор из Вашингтона за Београд има неколико важних елемената, сматра Ђурић, а поред доласка ДФЦ, то је и скидање са дневног реда признавања тзв. Косова и једногодишњи мораторијум на чланство Приштине у међународним организацијама. Веома је важно, напоменуо је Ђурић, то што тзв. Косово неће моћи да постане члан Унеска, јер су све гласнији албански историчари који присвајају српске цркве и манастире на КиМ.

Ђурић је рекао да је отварање канцеларије ДФЦ у Приштини била једна од тачака на којој је инсистирала приштинска делегација на састанцима у Вашингтону, али да до тога неће доћи и да ће из канцеларије у Београду бити "покриван" читав регион.

И Гренел је уочи доласка у Београд потврдио да је спровођење споразума главни приоритети администрације америчког председника Трампа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Тржни центар је погођен, али није наша грешка