ДАЧИЋ: Одбрана мултилатерализма почиње на националном нивоу

Танјуг

21. 09. 2020. у 11:21

ДАЧИЋ: Одбрана мултилатерализма почиње на националном нивоу

Фото Танјуг

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изразио је данас уверење да одбрана мултилатерализма почиње на националном нивоу и додао да се не може неприметити да је криза мултилатерализма видљива у димензији међународне безбедности, а да је актуелна криза изазвана пандемијом Цовид-19 само потврдила неопходност редефинисања концепта националне и колективне безбедности.

Дачић је на скупу „Мултилатерализам и међународна безбедност" који се одржава у Београду у организацији Факултета безбедности, казао да међународне организације и институције имају потешкоће да се на ефикасан начин изборе како са традиционалним изазовима, тако и са новим, асиметричним претњама.

Према његовим речима, пандемија Цовид-19 променила је не само међународне односе, него и наш свакодневни живот.

- Редефинисана су многа правила, а у великом броју држава уведене су посебне мере за рестрикцију кретања и путовања, како би се успоставио систем за контролу заразе, што је утицало и на смањење билатералних и мултилатералних активности - рекао је Дачић.

Како је навео, свет се тренутно суочава са значајним променама у области комуникације и технолошког развоја, а нови изазови попут тероризма, чији носиоци су нетрадиционални актери и неформалне групе, засигурно утичу на међународну безбедност.

Оценио је да су актуелни изазови са којима се сусрећемо добра прилика и да се подсетимо и традиционалних претњи међународној безбедности попут оружаних сукоба, агресије и нелегитимне употребе силе који је био примарни мотив оснивања УН.

Подсетио је да је тадашња Југославија активно учествовала и допринела оснивању Уједињених нација, а била је и међу првих педесет земаља потписница Повеље УН.

Савет безбедности, као једно од најзначајнијих тела УН, има примарну улогу у одржавању међународног мира, казао је дачић и додао да има и у колективном одвраћању од нелегалне употребе оружане силе у међународним односима и да је дужан да своје деловање заснива на начелима на којима се темеље УН.

Ипак, како је рекао, сведоци смо, услед супротстављених интереса на међународној сцени, повремених прибегавања једностраним мерама и акцијама које подривају и доводе у питање ефикасност мултилатерализма и међународних механизама сарадње и доводе до кризе легитимитета институција попут УН.

- Ту се пре свега мисли на употребу оружане силе против суверених држава супротно основним начелима колективне сигурности, без сагласности Савета безбедности УН - рекао је министар и подсетио да је Србија осетила погубност таквог приступа 1999. године због НАТО бомбардовања које је извршено без сагласности СБ УН.

- Тиме су не само повређена суверена права наше земље, већ је и подривен ауторитет УН и озбиљно угрожена његова примарна функција очувања мира. Тиме је учињен преседан и створен простор за заобилажење и занемаривање УН као кључног оквира за превазилажење несугласица које могу бити претња миру - рекао је министар.

Дачић је нагласио да агресија на СР Југославију мора бити лекција за будућност о важности доследног поштовања Повеље УН и постигнутих стандарда у међународном јавном праву јер земље попут Србије морају да инсистирају на доследном спровођењу принципа међународног јавног права и на поштовању улоге међународних организација у спречавању кршења усаглашених и договорених правила.

Истиче да у тренутним околностима, који су дубински променили свет у коме живимо, Србија настоји да пружи значајан допринос светској и регионалној безбедности, како у билатералним, тако и у мултилатералним оквирима.

- Подржавамо напоре УН на плану промоције и очувања мира и безбедности, па се тако Србија придружила позиву генералног секретара УН за глобални прекид ватре и заустављање свих непријатељстава и сукоба током трајања пандемије Цовид-19, што је у духу изворних цивилизацијских вредности још из античког доба до данас - казао је.

Србија ће наставити да пружа подршку глобалним напорима у борби против тероризма, пре свега кроз пуну имплементацију Глобалне стратегије УН за борбу против тероризма и релевантних резолуција СБ УН, казао је Дачић и додао да ће наша држава то чинити и кроз активно учешће у Глобалној коалицији у борби против ИСИЛ.

- Уверен сам да одбрана мултилатерализма почиње на националном нивоу, заштитом наших виталних интереса и приоритета. Верујемо да бранећи свој суверенитет и територијални интегритет у исто време бранимо међународно право и Повељу Уједињених нација - истакао је министар Дачић.

Додао је да Србија остаје посвећена изналажењу компромисног решења за питање Косова и Метохије које ће обезбедити трајни мир и стабилност и спремна је да политиком мира и сарадње гради заједничку будућност са свим народима у нашем окружењу.

Представница генералног секретара ОУН и шеф канцеларије ОУН у Београду Симона - Мирела Мицулесцу истакла је да је пандемија вируса корона показала колико је драгоцен мултилатерализам.

Како каже, без обзира на ком нивоу да је мултилатерализам питање је "живота и смрти" очувати га.

- Дух мултилатерализма је кроз историју увек био угрожен, а иронично је и да сада када смо суочени са изазовима, мултилатерализам је и даље на удару - казала је Мицулесцу.

Оно што показује да су и данас УН и мултилатерални принципи релевантни показује, како каже Мицулесцу, варљива ситуација у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)