ХОЋЕ ПРЕЧИЦОМ ДА БРИШУ РЕЗОЛУЦИЈУ 1244: Хоти изнео план како треба да изгледа коначни споразум

Д. Р. Ђорђевић

19. 09. 2020. у 10:00

ХОЋЕ ПРЕЧИЦОМ ДА БРИШУ РЕЗОЛУЦИЈУ 1244: Хоти изнео план како треба да изгледа коначни споразум

Фото: Архива Новости

ИАКО је Резолуцију 1244 донео један од најважнијих органа Уједињених нација, организације у коју тзв. Косово толико жели да се учлани, премијер владе у Приштини Авдулах Хоти осмислио је да се овај документ "укине" одредбама свеобухватног споразума који ће се постићи са Београдом.

Он је ову идеју изнео пред посланицима у Приштини, додајући да споразум са Београдом треба да обавеже и Европску унију да прибави признавање Косова од пет држава Уније које то до сада нису учиниле.

Фото: ЕПА

Бивши амбасадор при УН Владислав Јовановић каже, за "Новости", да овакви захтеви Приштине делују више герилски него политички. Он напомиње и да се зна како се мењају резолуције усвојене у Савету безбедности.

- Једини ко би могао да разматра идеју о замени или повлачењу Резолуције 1244 је Савет безбедности, а за то би било потребно да се претходно утврди да је она изгубила своју вредност или да је наступио развој ситуације који њу више не чини неопходном. Овај начин који су замислили у Приштини само говори да они нису ни близу државности и да су аматери у спољној политици - наводи Јовановић.

ТАЧИ ДАЈЕ ОРДЕН ТРАМПУ

ПРЕДСЕДНИК привремених приштинских институција Хашим Тачи упутио је писмо америчком председнику Доналду Трампу у којем га је обавестио да ће га одликовати медаљом "Орден слободе" због улоге у постизању споразума о економској нормализацији односа између Београда и Приштине, пренео је Ројтерс.

Реч је о највишем одликовању које додељује Приштина, док ће Трампов саветник за националну безбедност Роберт О' Брајан и специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел добити "Председничку медаљу за заслуге".

Поводом плана Приштине да се споразум са Београдом искористи и као притисак на чланице ЕУ које не признају Косово, Слободан Зечевић, сарадник Института за европске послове, каже да се ту вероватно полази од жеље да Београд призна независност Косова и претпоставке да ће то Србија учинити у овом споразуму.

- У области спољне политике ЕУ нема прегласавања, али пошто није било могуће донети једногласну одлуку о признавању Косова, онда је то питање препуштено свакој чланици појединачно. Када би Србија признала Косово путем свеобухватног споразума, то би био снажан аргумент да се тих пет држава позову да учине исто и Брисел би то могао да учини, рецимо, кроз неку препоруку. На то рачунају у Приштини - каже нам Зечевић.

Пет чланица ЕУ које нису признале Косово су Кипар, Грчка, Румунија, Словачка и Шпанија, а портал "ЕУобсервер" пише да би Шпанија била спремна да призна Косово ако се постигне договор са Србијом.

- Наша позиција није опструкционистичка. Она је, напротив, конструктивна. Шпанска позиција може се синтетизовати у следећој реченици: "ништа без споразума, све с њим", укључујући политичко признавање и успостављање дипломатских односа - пренето је овом порталу из шпанског министарства спољних послова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dragan R

19.09.2020. 15:10

@Mikiboy - Питање повлачења признања јесте замрзнуто у договору са Трампом, али не и питање признања. Ми смо се обавезали да не лобирамо за повлачење признања, али Шиптари могу слободно да лобирају код других држава за признање. То је тај велики успех, а ако мени не верујете прочитајте на интернету објављени текст споразума.

vladimir

19.09.2020. 14:24

Dokle god Srbija ne prizna Kosovo ona nikada neće biti "država"! Znaju to amerikanci i to ih najviše "žulja"! Bez obzira na SILU i MOĆ, bezpravno oteta teritorija neke države ne može dobiti medjunarodno pravni status bez saglasnosti matične države! Može "veštački" da se održava SAMO privremeno /10,20 ...god./ ali trajno NE!