ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ ЗА НОВОСТИ: О ставу известиоца ЕП - Нека Билчик одговорније обавља посао

С. Ровчанин Томковић

19. 09. 2020. у 08:15

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ ЗА НОВОСТИ: О ставу известиоца ЕП - Нека Билчик одговорније обавља посао

Танјуг

НЕОТВАРАЊЕ поглавља у јуну је била политичка одлука и порука ЕУ, у контексту бројних геополитичких померања, коју смо разумели.

Елемената за отварање поглавља је и те како било, и то је јасно свима, али процес европских интеграција је доминантно политички, и понекад ти елементи превагну над објективним критеријумима.

Овако министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, за "Новости", коментарише изјаву известиоца Европског парламента за Србију, Владимира Билчика који је рекао да "када је реч о реформама - ако нема напретка, рада и резултата, онда се ни нова поглавља не отварају".

Владимир Билчик/Фото Twitter

- Можда се известилац Билчик не сећа да је у претходним таласима проширења, када су геополитичке околности биле наклоњене проширењу, неке државе захваљујући политичким одлукама и подршци појединих чланица ЕУ отварале и затварале поглавља, а на крају и ушле у чланство ЕУ без објективно испуњених критеријума, што се касније и показало у смислу недовољне функционалности истих у оквиру ЕУ - истакла је Јоксимовићева.

ВАРХЕЉИ: НИШТА ИСПОД ЧЛАНСТВА

ЕВРОПСКА унија нуди пуноправно чланство, како су и одлучили шефови европских држава и влада, поручио је јуче комесар за проширење Оливер Вархељи поводом спекулација да Брисел Западном Балкану може да понуди аранжмане који не подразумевају чланство.

- Онима који захтевају мање од тога одговарам: Онда не очекујте да ће се тај регион прилагођавати нашим правилима и да нам буде безбедан и стабилан сусед - рекао је Вархељи за "Дојче веле" и додао да Србија "одаје помешану слику", али и истакао да "види и напредак". - Председник Србије је током целе изборне кампање био изричито за чланство у ЕУ. Видећемо како ће јасан исход избора да се одрази на спремност на реформе српске владе.

- Очекујем од Билчика да се озбиљније, одговорније и објективније посвети својој важној функцији, и да начини допринос реалном представљању Европском парламенту напретка који Србија остварује у свим поглављима.

Она подсећа да поглавља нису отворена у јуну, јер је неколико држава (Холандија, Белгија, Данска, Шведска, Финска, Немачка и Бугарска) проценило да неформални извештај о напретку у области владавине права, односно поглавља 23 и 24 није био довољно добар за подршку отварању неких од пет поглавља за која смо спремни.

Могуће је да ће наша земља ове године ипак да отвори макар једно поглавље с обзиром на то да би напредак у дијалогу Београда и Приштине могао да се преслика на бриселски "сто". 

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже за "Новости" да је "полугодишњи извештај Европске комисије утицао на одлуку седам земаља да не гласају за отварање поглавља, али и да постоји друга страна приче:

- Тада није било дијалога са Приштином. Сада је постигнут напредак и верујем да ће Србија до краја године отворити нека поглавља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dragan Dubonjac

19.09.2020. 09:50

Ovo oko poglavlja više nema samo veze sa Prištinskim problemom već i ono što Briselski političari nazivaju prilagođavanjem spoljne politike Kandidata za članstvo ! Postoji jedan problem u njihovom pristupu , taj Pristup je arogantan i iskazuje nerazumevanje i nipodaštavanje kandidata ! Tražiti , u slučaju Srbije , uviđenje sankcija Belorusiji i Rusiji a aa druge strane ne davati definitivni datum pristupa Srbije EU je na neki način političko stavljanje omče kandidatu . Jer tog istog kandidata stavljate u nemoguću poziciju ako uvede sankcije ovim dvema državama odgovor bi bio kontrasankcije u obliku blokade izvoza robe i eventualno politički revanš u vidu priznavanje kosovske samostalnosti ! Tako da Srbija nema izbora sem da insistira na definitivnom prilagođavanjj spoljne politike sa Briselom tek kada postanemo punopravni član te asocijacije !