ЂУРИЋ О НАСТАВКУ ТЕХНИЧКОГ ДИЈАЛОГА: Не дамо да тему ЗСО скину са дневног реда

Д. Р. Ђорђевић

17. 09. 2020. у 22:50

ЂУРИЋ О НАСТАВКУ ТЕХНИЧКОГ ДИЈАЛОГА: Не дамо да тему ЗСО скину са дневног реда

Фото: Танјуг

ДИЈАЛОГ Београда и Приштине којем посредује Европска унија данас је настављен састанком у Бриселу на експертском нивоу, на ком су се представници албанске стране успротивили да се прво разговара о Заједници српских општина, на чему је инсистирала делегација Београда.

- Очекујемо снажне поруке од свих чланица ЕУ као притисак на Приштину да формира ЗСО, што је императив за наставак дијалога. То је и питање интегритета ЕУ. Овде има да се разговара о ЗСО, јер је договорена пре седам година. Коме се не свиђа, не мора да долази - изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић по завршетку састанка, додајући да је српска страна одговорила рационалним приступом и непристајањем да тема ЗСО буде скинута са дневног реда и преименована на неадекватан начин који не би одражавао статусно неутралну форму разговора.


Он је поручио и да ако Приштина хоће додатне уступке српске стране, онда мора да буде спремна да оде и корак даље од обавеза које је преузела 2013. и 2015. године, као и да српска делегација данас није дозволила да оно што је постигнуто као ранији договор сада буде оспорено.


- Питање ЗСО је питање имовине у методолошком смислу - да се валоризује сва српска имовина у коју је држава деценијама улагала, а то су путеви, пруге, јавне зграде... Србија је уложила огроман новац у подизање привреде на КиМ, а грађани Србије су отплаћивали дугове покрајине Косово - навео је Ђурић.


Шеф српске делегације је пренео новинарима и да је приштинска страна покушала да постави питање: одакле Београду право да када је реч о приватној имовини говори у име других неалбанских заједница, на шта им је одговорено да "смо ми држава и неалбанаца који су морали да напусте своје огњиште".


Данашњу расправу Ђурић је описао као "не претерано рационалну, жучну и емотивну", у којој су представници Приштине покушали да је одведу 13 векова уназад и Србију представе као колонизатора "који је окупирао не само КиМ, већ и Топлицу".


Координатор Приштине за дијалог са Београдом Скендер Хисени, током изјаве после састанка, поменуо је и "питање сукцесије" позивајући се на праксу "између ентитета бивше Југославије, сада независних држава". Он је указао да то укључује и спољни дуг, о чему може да се разговара само "на бази држава - држава", као и да тај случај може једног дана да оде и на Међународни арбитражни суд.


С обзиром на полемику међу албанским партијама у Приштини поводом формирања ЗСО, портпарол ЕУ Петер Стано данас је рекао да је Приштина у обавези да примени споразум о ЗСО на који се обавезала 2013, стављајући свој потпис на Бриселски споразум.


- Споразум је и ратификован у косовском парламенту. Косово је тако преузело међународну обавезу да га примени, а на њима је да кажу како ће то да учине - рекао је Стано.
Иначе, премијер привремених косметских институција Авдулах Хоти данас је посланицима у Приштини рекао да се питање ЗСО неће отворити у бриселском дијалогу. Он је у парламенту представио и принципе дијалога са Београдом, рекавши да "мировни споразум између Косова и Србије мора да се заврши узајамним признавањем".


- Споразум мора да садржи обавезу ЕУ да закључи признавање Косова од пет држава које га нису признале и мора да садржи и одредбе којима се укида Резолуција 1244 и отавра пут за чланство у међународним организацијама - навео је Хоти.

КУРТИ: ГАЗИВОДЕ ВЛАСНИШТВО КОСОВА


ОКО Газивода нема спора, нити Србија има шта да користи, јер јој никада није припадало нити је грађено за њене делове или подручја. Газиводе су косовско земљиште, вода и енергија са Косова и за Косово - написао је данас на "Фејсбуку" Аљбин Курти, бивши премијер у Приштини и лидер Покрета Самоопредељење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)