ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКО-АМЕРИЧКИ ОДНОСИ: Уцесници истакли перспективе унапређења сарадње наше две државе

З. У.

11. 09. 2020. у 21:09

ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКО-АМЕРИЧКИ ОДНОСИ: Уцесници истакли перспективе унапређења сарадње наше две државе

Фото: Новости

ДАНАС је у Скупштини Републике Србије одржана другу годину за редом међународна научна конференција Српско-Амерички односи.

Конференцију су организовали Народна Скупштина Републике Србије - група пријатељства са САД и Институт за националну и међународну безбедност. 

Конференцији су присуствовали народни посланици Драган Шормаз, Илија Животић, Предраг Рајић, Зоран Драгишић и Лав Пајкић. Из земље и САД су говорили експерти за безбедност, геостратези и научници.

Учесницима су се обратили Министар спољних послова Ивица Дачић, Министар Енергетике Александар Антић и министар локалне Самоуправе Бранко Ружић.

Уцесници су истакли перспективе унапређења сарадње у односима две државе, као и основе стратешког партнерства и савезништва. Представници америчке амбасаде су поздравили напоре Србије на постизању дугорочне стабилности у региону западног Балкана.

Фото: Новости

Директор Института за националну и међународну безбедност Др Дарко Трифуновић истакао је да су Српско-амерички односи унапређени значајно, да никада нису били бољи у задњих 30 година, јер Србија и САД деле исте интереси и вредности и заједничку визију будућности.

Народни посланик Илија Животић истиче да је безбедносна и војна сарадња две државе у узлазној путањи, заједничка борба против савремених безбедносних изазова је тачка која повезује две државе.

Дарко Обрадовић, генерални Секретар ИНИС-а истиче да је прошлост добар залог за још бољу будућност, и да треба тражити одговоре у будућности, донације и инвестиције, укључујући и подршку САД иницијативи Малог Шенгена су гарант развоја и стабилности у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)