ЗСО У ФИОЦИ: Деценија посредовања ЕУ у дијалогу

Д. Р. Ђ.

11. 09. 2020. у 12:25

ЗСО У ФИОЦИ: Деценија посредовања ЕУ у дијалогу

Новости

ПРЕДСТАВЉАЊЕ "Косова" са звездицом и фуснотом у оквиру регионалне сарадње, додела Приштини позивног броја 383, отварање главног моста преко Ибра у Косовској Митровици за саобраћај, да председник суда у Митровици буде косовски Србин са севера, а главни тужилац Основног тужилаштва косовски Албанац, као и оснивање Заједнице српских општина - само су неки од договора које су током претходне деценије постигле делегације Београда и Приштине у дијалогу у којем је посредовала Европска унија.

Много тога што се нашло на папиру у овом периоду, тамо је и остало, без примене у пракси, попут оснивања ЗСО, што је за српску страну било од највеће важности.

ИЗМЕШТАЊЕ ИЗ УН У БРИСЕЛ

ГЕНЕРАЛНА скупштина УН је 9. септембра 2010. усвојила резолуцију коју је поднела Србија уз подршку Европске уније, којом се "поздравља спремност ЕУ да олакша процес дијалога". Тиме је процес преговора из руку УН стављен под капу Брисела, а први састанак двеју делегације одржан 8. марта 2011.

Никада није заживео ни договор да се на регистарске ознаке возила која приликом преласка административне линије између КиМ и централне Србије лепе бели стикери преко статусних симбола - "РКС", односно "СРБ" и грба тзв. Косова и грба Србије. Приштина је, када је год могла, изигравала споразум по ком је на регионалним састанцима требало да буде представљена уз фусноту.

Долазак снага РОСУ на север КиМ је неколико пута могао да изазове озбиљне инциденте. Иако српска страна тврди да је ЕУ предочен договор са НАТО да наоружане формације са дугим цевима не могу на север без дозволе Кфора и без сагласности локалних заједница, косовске власти не поклањају пажњу овим "формалностима".

Свесни да се за десет година више тапкало у месту него што су се две стране примакле "нормализацији односа", нова бриселска администрација решила је да дода гас. Представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак је прекјуче поручио да је "крајње време да процес дијалога буде успешно приведен крају".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)